Концепцията на Регионален исторически музей – Русе за реконструкция на

...
Концепцията на Регионален исторически музей – Русе за реконструкция на
Коментари Харесай

Обновяват изложбените пространства в Музея на градския бит

Концепцията на Регионален исторически музей – Русе за реорганизация на експозиционни пространства и осъществяване на краткотрайна галерия в Къщата на Калиопа получи утвърждение от Министерство на културата в раздела за действия по показване на движимото културно завещание в музеите и художествените галерии. Проектната концепция се подрежда на трето място по брой събрани точки и ще се осъществя с цялостен бюджет.

В рамките на плана през идващите шест месеца ще бъде изменена визията на част от изложбените площи на първия етаж в Музея на градското всекидневие(Къщата на Калиопа). Реконструирането ще придаде нов, друг облик на към този момент съществуващите зали, което ще усъвършенства връзката посетителите с предмети и сбирки. Периодичното възобновяване на изложбените пространства е нужен съставен елемент от цялостния развой по презентация на наследството, който би трябвало да е съответен на бързо изменящите се упования на публиките.

В обновените площи ще бъде основана галерия, обвързвана с окопното изкуство(Trench art), която ще включва движимости и истории, инспирирани от военни спорове. Това са сувенири или движимости за дома, направени от бойци, военнопленници, пандизчии или цивилни съвременници. Безспорна полезност във връзка с подготвяната галерия е консолидиране на силата и креативните старания на разнообразни български музеи, които ще дават артефакти от своя фонд за конструиране на културния артикул. Историите на предметите ще покажат малко прочут аспект от военния живот – този на елементарния човек, който макар бойните дейности пробва да твори, да основава, да търси смисъл или просто да направи съществуването си по-лесно и свястно.

Като резултат, който ще подсигурява резистентност на изложбата, ще е издаването на азбучник „ Trench art:Разкази от окопите “. Каталозите са известен метод за визуализиране, класифициране и шерване на културното благосъстояние. Създаването на сходно издание ще даде още един метод за другарство с наследството, като в това време го проектира в подтекста на европейските културни практики в предишното и през днешния ден.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР