Концентрацията на военна техника на САЩ близо до петролните находища

...
Концентрацията на военна техника на САЩ близо до петролните находища
Коментари Харесай

Русия: Военното присъствие на САЩ около петрола в Сирия ескалира напрежението

Концентрацията на военна техника на Съединени американски щати покрай петролните залежи в североизточната част на Сирия ще докара единствено и само до ескалиране на напрежението. Това разгласи заместник-министърът на външните работи на Русия Михаил Богданов, който осъди противозаконното военно наличие на Съединени американски щати в арабската страна.

" Не можем да приветстваме това. Напротив, това води единствено до спомагателна ескалация на напрежението ", настоя Богданов.

Той добави, че обстановката ще бъде прегледана на идната среща във формат Астана (Русия, Турция и Иран), която е планувана за 10-11 декември.

" Ще обсъдим тези въпроси, цялата обстановка, изключително в подтекста на обезпечаване на спиране и преустановяване на военното наличие на разнообразни страни, което е безусловно нелегално и което не е доказано нито с интернационално решение, имам поради Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, или по искане на законното държавно управление на Сирийската арабска република ", добави Богданов.

По-рано този месец беше обявено, че американски боен ескорт, състоящ се от 22 военни транспортни средства и два камиона, е минал през сирийско-иракската граница и се е позиционирал покрай няколко петролни залежи в Североизточна Сирия.

Този ход беше изработен на фона на голям брой изказвания от страна на американския президент Доналд Тръмп, подчертаващи главната цел на Съединени американски щати в Сирия - опазване на контрола над петролните залежи на страната.

" Ние имаме нашите войски там и ще върнем доста от тях вкъщи, само че още веднъж пазим петрола ", съобщи Тръмп при започване на срещата си с турския си сътрудник Реджеп Тайип Ердоган на 13 ноември.

Около 90 % от сирийските петролни ресурси са съсредоточени на изток от река Ефрат, районът, който преди беше цитадела и главен източник на приходи на терористичната формация ДАЕШ ( " Ислямска страна " ), а в този момент се управлява основно от Сирийските демократични сили, водещ детайл в които са сирийските кюрди. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР