Концентрацията на потенциално вредни химикали в праха, събран от Международната

...
Концентрацията на потенциално вредни химикали в праха, събран от Международната
Коментари Харесай

Откриха химическо замърсяване на Международната космическа станция

Концентрацията на евентуално нездравословни химикали в праха , събран от Международната галактическа станция (МКС), надвишава тази, открита в праха от подовете на доста американски и западноевропейски домове, демонстрира ново проучване, представено от Пи Ей мидиа/ДПА. 

В първото по рода си проучване учените са анализирали проба от прахуляк от въздушните филтри на МКС и са я сравнили с органични замърсители, открити в домове на Земята.
Специалистите от университета на Бирмингам и от изследователския център " Глен " на НАСА, Съединени американски щати, споделят, че откритията им могат да дадат насоки за проектирането и конструирането на бъдещи галактически кораби.

" Нашите открития имат значение за бъдещите галактически станции и хабитати, където евентуално е допустимо да се изключат доста източници на замърсители посредством деликатен избор на материали в ранните стадии на планиране и създаване ", споделя съавторът на проучването професор Стюарт Харад от университета на Бирмингам.

" Въпреки че концентрациите на органични замърсители, открити в праха от МКС, постоянно надвишават междинните стойности, регистрирани в домове и други закрити пространства в Съединени американски щати и Западна Европа, равнищата на тези съединения като цяло са в границите, открити на Земята ", добавя ученият.

Замърсителите, открити в галактическия прахуляк, включват полибромирани дифенилови етери (PBDE), хексабромоциклододекан (HBCDD), нови бромирани забавители на горенето (BFR), органофосфатни естери (OPE), полициклични ароматни въглеводороди (PAH), перфлуороалкилови субстанции (PFAS) и полихлорирани бифенили (PCB).
 Thinkstock/Getty Images
Бромираните забавители на горенето (BFR) и органофосфатните естери (OPE) могат да се употребяват за съблюдаване на наредбите за пожарна сигурност в потребителски и търговски приложения като електрическо и електронно съоръжение, изолираност на здания, платове за мебели и пяна.

Полициклични ароматни въглеводороди (PAH) участват във въглеводородните горива и се отделят при горивни процеси.

Полихлорираните бифенили (PCB) се употребяват в уплътнинтели за здания и прозорци, както и в електрическо съоръжение, до момента в който перфлуороалкилови субстанции (PFAS) намират приложение като средства за отбрана от петна за тъкани и облекла.

Изследователите обаче означават, че тяхното влияние върху човешкото здраве е довело до възбрана или ограничение на използването на някои от химикалите.

Част от тях са класифицирани като устойчиви органични замърсители (POP) според Стокхолмската спогодба, призната в границите на Програмата на Организация на обединените нации за околната среда (UNEP), до момента в който някои ароматни въглеводороди (PAH) са класифицирани като канцерогени за индивида. 

Според създателите на проучването потреблението на подготвени предмети, импортирани на борда от астронавтите за персонална приложимост, като фотоапарати, MP3 плеъри, таблети, медицински устройства и облекла, са евентуални източници на доста от откритите химикали.

Високите равнища на радиация могат да ускорят стареенето на материалите, в това число разграждането на пластмасови произведения на микро- и нанопластмаси, които се носят във въздуха в микрогравитационна среда.

Изследването допуска, че това може да докара до концентрации и относителното обилие на химически замърсители в праха на МКС , които се разграничават значително от тези в праха от вътрешна микросреда на Земята.

Учените са измерили концентрациите на редица целеви химикали в прахуляк, събран от орбиталната станция.

В микрогравитационна среда, каквато е тази на МКС, частиците се носят в близост в сходство с моделите на потока на вентилационната система, като в последна сметка се отсрочват върху повърхности и въздушни отвори.

Екраните, покриващи филтрите, натрупват тези останки, което постанова ежеседмично разчистване с прахосмукачка, с цел да се поддържа ефикасна дестилация.
Материалът във вакуумните торби на МКС включва частици, които преди този момент са се носили във въздуха, власинки от облекла, косми и други боклуци, нормално разпознати като прахуляк от кабина на галактически уред.

Част от вакуумните торбички са били върнати на Земята за изследвания на този неповторим прахуляк, като дребна проба е изпратена в университета на Бирмингам за разбор в границите на проучването.

Резултатите от него са оповестени в сп. Environmental Science and Technology Letters.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР