Концентрацията на малки твърди частици РМ25, които са основен източник

...
Концентрацията на малки твърди частици РМ25, които са основен източник
Коментари Харесай

Замърсяването на въздуха в Пекин деветкратно е надвишило нормата на СЗО

Концентрацията на дребни твърди частици РМ25, които са главен източник на смога, е достигнала в някои региони на Пекин 230 микрограма на пространствен метър при оптимално позволена стойност от 25 микрограма, открита от Световната здравна организация /СЗО/. За нарасналите равнища на замърсяване заяви Пекинският център за мониторинг и защита на околната среда.

По негови данни към 10:00 часа локално време междинната стойност на този индикатор в столицата е била 197 микрограма/куб. метър, което съвсем осем пъти надвишава нормата на СЗО. Най-лошо е било качеството на въздуха в региона Тунчжоу в източната част на мегаполиса /230 микрограма/, а също по този начин в регионите Дунчън /211/ и Сичън /210/, ситуирани близо до центъра на китайската столица.

Местните управляващи предложиха на жителите да не напущат своите домове без нужда, а децата и възрастните хора да сведат до най-малко излагането си на открит въздух.

Според публични данни предходната година поради пандемията и прекъсването на редица производства междинната централизация на PM 2,5 частици в 337 от най-големите градове е била 33 микрограма на пространствен метър.

В Китай главен източник на смог са автомобилният превоз, ТЕЦ-овете на въглища и металургичните предприятия. Малките твърди частици PM 2,5 имат способността да проникват в белите дробове и в кръвоносната система на индивида и да се натрупват в организма, причинявайки редица болести.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР