Контролът върху дейността на търговците на горива ще се затегне

...
Контролът върху дейността на търговците на горива ще се затегне
Коментари Харесай

Затегнатият контрол върху горивата ще струва 122 млн. лв. на бизнеса

Контролът върху активността на търговците на горива ще се затегне на няколко стадия през идните две години. Това се вижда от препоръчаните промени в наредбата на финансовото министерство, която се отнася до отчитането на оборотите от търговията и онлайн връзката сред касовите апарати на бензиностанциите и Националната организация за приходите.

Затягането на контрола бе оповестено през юни взаимно от министерствата на финансите и на стопанската система, а срокът за публично разискване на наредбата, оповестена на уеб страницата на финансовото ведомство изтича през днешния ден.

Оценката е, че нововъведенията, които може да се одобряват и за спомагателна административна тежест за бизнеса, ще костват на бранша еднократното влагане от 122 млн. лева

В правенето на новите текстове са взели участие и специалистите на Национална организация за приходите, Българския институт по метрология и Държавната организация за метрологичен и механически контрол.

Целта им, съгласно двете ведомства, е да се ограничи укриването на доходи от продажби на течни горива в комерсиалните обекти и попречване на злоупотребите с Данък добавена стойност.

" Проверки на обекти за продажби на течни горива демонстрират, че се откриват осъществявани продажби без да се регистрират посредством електронните системи с фискалната памет. Констатирани са голям брой случаи на спиране на връзките/комуникациите сред главните детайли на системата, в резултат на което са проточвани и продавани количества горива, които не са регистрирани към системата на Национална агенция за приходите ", пишат от двете министерства.

Онлайн връзката сред касовите апарати на бензиностанциите и данъчната администрация бе въведена от началото на 2011 година

С новите текстове се планува разработване на авансово утвърдена от Национална агенция за приходите и Българския институт по метрология скица за всеки съответен обект за продажби на подобен тип артикули, която да отразява всички съставни елементи на електронната система за продажба на течни горива и връзката сред тях (централно регистриращо устройство, средства за премерване на разход, концентратор и нивомерна измервателна система).

Схемата ще се дава на двете институции за авансово одобрение и ще се съхранява на място в комерсиалния обект. По този метод ще се понижат сериозните опциите за нейното манипулиране, считат вносителите на измененията.

Освен това контролните органи ще разполагат когато и да е с информация за цялостната настройка на системата, която ще бъде употребена за сравнение с действителната конюнктура на обекта при реализиране на следващ надзор. Предвидено е всяка смяна, осъществявана на схемата, да предстои на следващо одобрение. Чрез него се чака да се лимитират случаите, в които търговците правят смяна в системата, която води до нерегламентирани продажби на течни горива.

Предлага се осъществяването на сервизна активност на фискалните устройства да е от техници, които да разполагат с неповторим сервизен ключ, публикуван от производителя или вносителя. Смята се, че това ще бъде спънка за операция на системите и в същото време във всеки миг ще е налице информация за този, който е правил сервиз на съответното устройство.

Въвеждат се и нови характерни условия, съгласно които спиране на връзката/комуникацията сред обособените съставни елементи работата на системата ще се блокира. Мярката е ориентирана към попречване на продажбите на течни горива, които не са регистрирани и регистрирани посредством електронната система.

При оповестението на предлаганите промени беше обявено, че предстоящият резултат от въвеждането им, е 117 млн. лева повече доходи в бюджета.

От плана се вижда, че препоръчаният план на акт ще докара до индиректно влияние върху държавния бюджет, изразяващо се в повишение на постъпленията от налог върху добавената стойност, като вследствие на повишения надзор върху приходите от продажби при равни други условия се чака почти 10 % растеж от приходите в бюджета от Данък добавена стойност, което в безспорен размер е почти 150 млн. лева.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР