Контролът на здравната каса спрямо изписването и дозирането на лекарствата

...
Контролът на здравната каса спрямо изписването и дозирането на лекарствата
Коментари Харесай

Зам.-министър: Контролът на НЗОК за изписването на лекарства не е слаб, той липсва

Контролът на здравната каса по отношение на изписването и дозирането на медикаментите не е просто слаб, а липсва. Мнението изрази през днешния ден заместител финансовият министър Кирил Ананиев, който с малко спиране е отпред на Надзорния съвет на касата от 2014 година.
Ананиев е разчел, че 35 млн. лева ще е тазгодишният недостиг в бюджета на институцията, поради което ще се приготви екшън проект за справяне с дефицита на средства. Една от ограниченията в този проект ще е обвързвана с осъществяването на инспекции на лекари , които изписват скъпоструващо лекуване, както и на аптеки.
Според Кирил Ананиев надзор от страна на касата липсва, когато приказваме за лекарствена политика въобще.
„ Според мен, освен, че е слаб контролът, само че той липсва, както по изписването на медикаменти, дозирането, по този начин и по отношение на протоколите за скъпоструващите медикаменти, също и за новите молекули, както и за прегледа на наличностите на медикаменти при търговците за аптеките. Навсякъде контролът съвсем липсва”, добави Ананиев.
Така се стигнало до нуждата от правене на екшън проект, който от една страна да понижи недостига на касата, а от друга – да затегне контрола. Пациент у нас без лекарствена терапия обаче няма да остане, подсигурява Ананиев, представен от Дарик.
„ Няма да остане български жител, без да му се направи нужната терапия, в това число и медикаментозната. Бюджетът ще обезпечи всичко, което е належащо. Българският жител няма да пострада. Проверките са свързани с търговците и производителите. Няма да има лишен от лечение”, сподели още той.
Днес на свое съвещание надзорният съвет на касата реши да разблокира 43 млн. лева от оперативния запас на институцията, с цел да може да се реализира настоящото разплащане с аптеките.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР