Контрастните смени на времето са рисков фактор за човешкия организъмПромените

...
Контрастните смени на времето са рисков фактор за човешкия организъмПромените
Коментари Харесай

Как резките промени на времето влияят на здравето ни

Контрастните смени на времето са рисков фактор за човешкия организъм

Промените в климата, следени през последните десетилетия, са съпроводени от нарастване на честотата на контрастните смени на времето. Това прави изключително настоящ въпроса за проучването на неподходящите им последици върху здравето на хората. Публикацията преглежда по какъв начин се дефинират внезапните промени на времето и тяхното влияние върху физическото положение на индивида и върху някои болести, като сърдечно-съдови, стомашно-чревни, мигрена, астма, артрит, както и върху психологичното здраве на хората.

Промените на метеорологичното време напролет нормално не се харесват на нашия организъм, отпаднал от дефицита на витамини и слънчева светлина през дългата зима, който е заставен да активизира целия си адаптационен запас, с цел да запази равновесие. В края на март се реализира и промяната на астрономическото зимно с лятно време, което от време на време в действителност е способно да ни изкара от релси. Към внезапните промени на времето нормално най-чувствителни са хора метеопати, които мъчно се нагаждат към метеорологичните промени и страдат от разнообразни неразположения. Но когато смяната е изключително контрастна, тя е в положение да „ разклати “ и хора, които нормално не се въздействат от капризите на атмосферата.



Кога споделяме, че е налице внезапна смяна на времето?

Промяната на времето нормално се прави при промяна на стационираща над дадена територия въздушна маса или при навлизане на нова такава с разнообразни физични характерности. Последната обуславя нормално по-значими и контрастни промени на времето. Преминаването на фронт е съпроводено с превалявания: спокойни и продължителни (обложни) при топъл фронт и проливни, съпроводени с гръмотевици при леден фронт, внезапна смяна на атмосферното налягане, мощни ветрове и така нататък Затова някои учени одобряват точно дните с добре изразени атмосферни фронтове като такива с внезапни промени на времето. Някои откриватели означават по-тясна връзка на метеотропните реакции (нарушенията в организма, които са провокирани от внезапни промени на времето) със студените фронтове, а други смятат, че по-активни са топлите фронтове. Според други учени, видът фронт няма значително значение за развиването на патологични реакции.

Преминаването на фронта се отразява на режима на метеорологичните детайли, само че най-често на температурата и налягането.

Междудневното изменение на температурата отразява разликата в средноденонощната температура на въздуха от ден в ден. Тези промени могат да се разделят в няколко категории, по отношение на реакцията им за човешкия организъм:

Температура    Категория

≥ 6,1°С     “дразнeщи ”

4,1 – 6,0°С     “чувствителни ”

2,1 – 4,0°С     “преходни ”

0 – 2,0°С     “индиферентни ”

Междудневните промени на атмосферното налягане са класифицирани като:

    огромни: ≥ 10 – 20 hPa
    внезапни: 8 – 10 hPa
    умерени: 4 – 8 hPa
    слаби: 1 – 4 hPa

През 60-те години на предишния век е препоръчана методика, която регистрира контрастните метеорологични промени, избрани от цената на междудневните промени на температурата на въздуха и смяната на броя на облачните дни с значителни превалявания.

Според тази методика, за контрастна се смята:

    промяна на интервали с ясно или облачно време с интервали с дъжд от 1 мм и повече за 1 ден (този интервал може да включва повече дни с превалявания под 1 мм);
    промяна на интервали с ясно или облачно време с интервали с облачно или ясно време, при смяна на междинната денонощна температура на въздуха с ≥2°C;
    промяна на интервали с всевъзможен тип време при междудневни промени на температурата на въздуха с 6° C и повече.

Режимът на времето е разграничен на 4 съществени категории, по отношение на показателя за колебливост на времето.
Режим на времето    Стойност на показателя
доста стабилен     <20%
стабилен    21 – 35%
изменчив    36 – 50%
мощно изменчив    > 50%

За страдание липсват задоволително нови изявления по тематиката, а самите методики за установяване на внезапните промени на времето също не са обновени, което е безпричинно, поради смисъла им за човешкото здраве.

Резки промени на времето в София

Интересен е въпросът кои месеци и сезони се отличават с най-голяма колебливост на времето в столицата, където е концентрирано 20% от популацията на страната. Предишен разбор на създателя изследва годишната, сезонната и месечната периодичност на внезапните промени на времето въз основа на ежедневни данни на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) за интервала 1998 – 2001 година (Спасова, 2005) и въпреки интервалът да е къс, въпреки всичко дава визия за променливостта на времето в София.

Средногодишно климатът на град София се характеризира с резистентен режим – показателят на внезапните промени има стойност 22,5%. Отделните сезони също се характеризират с подобен вид режим на времето, като се изключи лятото, когато времето е най-устойчиво. Тогава показателят на неопределеност на времето има стойност под 20% – т.е. е налице доста резистентен режим.



През зимата дните с внезапни промени на времето заемат значителен дял в общия брой на дните в месеца – приблизително в ¼ от дните през сезона се следи внезапна смяна. С изключително непостоянен режим се характеризира декември, което се изяснява с максимума на средиземноморските циклони през този интервал на годината.

...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР