Контраофанзивата на Киев се движи стабилно, макар и бавно, вероятно

...
Контраофанзивата на Киев се движи стабилно, макар и бавно, вероятно
Коментари Харесай

Военен експерт: Първата фаза на украйнската офанзива беше на принципа проба-грешка

Контраофанзивата на Киев се движи устойчиво, въпреки и постепенно, евентуално е съпроводена с огромни загуби. Тя се характеризира най-много с масираното потребление на артилерия, споделя пред АРД военният анализатор Франц-Щефан Гади, посетил неотдавна украинско-руския фронт. 
Контранастъплението не е било добре планувано
Според Гади бавното развиване на настъплението и несполучливата му първа фаза се дължат на неточности на високо равнище.

" Операцията бе планувана и проведена зле. Липсваше съгласуваност сред настъпващите елементи ", разяснява специалистът.

По думите му, с цел да е сполучлива сходна интервенция, е необходим извънредно добър синхрон сред другите елементи, с цел да се употребяват по едно и също време различна военна техника. Така например докато артилерията атакува, пехотата би трябвало настава, а в това време да се разпрострат системите за противоракетна защита, с цел да се обезпечи отбрана против хеликоптерни или други въздушни офанзиви.

Вместо това обаче тези дейности са правят поредно, и то с огромно разстояние, изяснява специалистът. По този метод се дава опция на съветските сили да се приготвят за идната стъпка на украинската войска.

" Освен това механизираните формирования употребяват съветски безпилотни самолети камикадзе, които обезвреждат машините, а по-късно и артилерия, която унищожава транспортните средства ", прецизира Гади пред АРД.
Липса на съгласуваност и опит
Според специалиста настояванията на украинците за подсилване на въздушната им отбрана, както и за оборудване за разминиране, което е значимо за офанзивата, са основателни. Но главен проблем остава неналичието на синхронизиран метод.

Ходът на офанзивата може да се изясни най-много с обстоятелството, че доставеното оръжие не е било употребявано в композиция, в която отделната система може да развие най-добре своите благоприятни условия, изяснява анализаторът.

" Това би важало и за поисканата доставка на бойни самолети. Без ефикасен смесен метод капацитетът на такива оръжия не би бил употребен напълно ", счита Гади.

Той декларира, че изградената от руснаците отбранителна система е като от Втората международна война, респективно през днешния ден няма специалисти, които да дадат потребни препоръки на украинците.

" Единствените, които имат известни знания в координираното потребление на огромни бойни единици, са Съединените щати, а те не могат да вършат всичко. Ето за какво първата фаза на контранастъплението беше на правилото " проба-грешка ". Но украинците научиха своите уроци ", разяснява военният анализатор пред АРД.
Структурна промяна по време на война
Гади счита, че оборудването и обучението на украинската армия са на доста високо равнище. Проблеми има по-скоро по високите нива в армията.Трябва, несъмнено, да се вземе поради и фактът, че армията на Украйна е във въоръжен спор с една от най-големите армии в света и руснаците надминават украинците по бройка.

Освен че понасят големи загуби, украинците са и в развой на структурна промяна: сменят оборудването, оръжията, изготвят нови логистични мрежи и се пробват да интегрират всичко добре.

" Тази обстановка е предизвикателство, тя би изправила всяка войска в света пред сходни проблеми ", разяснява Гади. 
Войната няма да завърши до края на годината
Според Гади руските въоръжени сили надали ще рухнат, макар всички проблеми на Москва от последните месеци. Експертът обаче не отхвърля тази възможност напълно.

" Духът на въоръжените сили на Русия е невисок още през цялото време на войната. На фронта непрекъснато се чува за експлоадирания на холера, недохранване и непокорство ", споделя Гади. Но съветските войски не отстъпват от позициите си.

Разбира се, руснаците също имат дефицит на муниции, запасите им са намаляли. Но защото украинците в този момент работят в по-малки обединения, постоянно е задоволително техните офанзиви да бъдат забавени с останалите разполагаем артилерийски муниции - за разлика от предишното лято, когато руснаците бяха в нахлуване. Сега те са в защита. Всичко това са индикации, че руснаците ще задържат позициите си макар всички дефицити, разяснява анализаторът. В тази връзка - съгласно Гади - войната няма да завърши скоро, най-малко не до края на тази година. 

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР