Kонтактът с природата в градовете значително намалява чувството за самота,

...
Kонтактът с природата в градовете значително намалява чувството за самота,
Коментари Харесай

Контактът с природата в градовете помага срещу самотата

Kонтактът с природата в градовете доста понижава възприятието за самотност, откри екип от учени.

Изследванията им демонстрират, че самотата е главен проблем за публичното здраве и може да усили риска от гибел с 45% - повече от замърсяването на въздуха, затлъстяването или злоупотребата с алкохол, написа " Гардиън ".

Проучването е първото, в което се прави оценка по какъв начин околната среда може да повлияе на самотата. Използвани са данни в действително време, събрани посредством приложение за смарт телефон, вместо да се разчита на спомените на хората за това по какъв начин се усещат.

Според проучването чувството за претъпканост усилва самотата приблизително с 39%. Но когато хората са имали опция да виждат дървета, небе или да чуват птици, възприятието за самотност е намалявало с 28 на 100. Чувството за обществено приобщаване също понижава самотата с 21%, а когато тези страсти съответстват с контакта с природата, удобният резултат се усилва с още 18%.
 46 млн. американци живеят самотни и без поддръжка в персоналния си живот
46 млн. американци живеят самотни и без поддръжка в персоналния си живот

Съединени американски щати страдат от спад на обществения капитал - стойност, получена от персонални взаимоотношения и гражданска ангажираност

В проучването, оповестено в списание Scientific Reports, са събрани данни от градски поданици по целия свят благодарение на приложението Urban Mind. В продължение на две седмици хората са били подканяни да дават отговор на въпроси за самотата, пренаселеността, общественото включване и контакта с природата в три случайни момента на деня.

Повече от 750 души дали 16 600 отговора. Участниците сами се записвали и по тази причина не са представителна извадка на по-широките пластове от популацията. Но когато откривателите взели поради възрастта, етническата принадлежност, образованието и специалността, изгодите от контакта с природата и възприятието за обществено включване по отношение на самотата останали мощно статистически значими.
 Япония назначава министър на самотата, обезпокоителен растеж на самоубийствата
Япония назначава министър на самотата, обезпокоителен растеж на самоубийствата

Самотата е сериозен публичен проблем
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР