Консумацията на по-малки количества месо седмично може да намали вероятността

...
Консумацията на по-малки количества месо седмично може да намали вероятността
Коментари Харесай

Проучване: Консумацията на по-малко месо може да намали риска от рак

Консумацията на по-малки количества месо седмично може да понижи вероятността от развиването на онкологични болести, откри изследване на английски експерти, представено от електронното издание " Хелтдей ".

Изследването е на учени от Оксфордския университет.

Данните демонстрират, че рискът от рак е с 2 % по-нисък при хората, които ядат месо пет или по-малко пъти седмично, спрямо тези, консумиращи сходни артикули постоянно.

В съпоставяне с всички месоядни участници вероятността от онкологични заболяване е с 10 % по-ниска при тези, в чието меню участва риба, само че не и други типове меса.

При вегетарианците и веганите има с 14 % по-нисък риск от сходни заболявания спрямо хората, които използват месо повече от пет пъти седмично, споделят откривателите.

" Следването на вегетариански хранителен режим, както и с риба или с малко месо, може да е обвързвано с по-нисък риск от диагностициране на рак ", изясни съавторът на проучването Коди Уотлинг от Оксфордския университет. " Необходими са обаче още проучвания с присъединяване на по-голям брой вегетарианци и хора, консумиращи единствено риба, с цел да се изследват и схващат по-добре тези връзки ", споделя той. 

За задачите на изследването си Уотлинг и сътрудниците му проучват данни за питателните режими и онкологичните болести, събрани от повече от 472 000 възрастни британци на възраст сред 40 и 70 години.

Участниците оповестяват какъв брой постоянно ядат месо и риба, а откривателите пресмятат честотата на нови ракови болести, които се развиват за междинен интервал от 11 години, като употребяват данни от здравни досиета.

Малко над половината от участниците или 52 % от тях оповестяват, че ядат месо повече от пет пъти седмично, до момента в който 44 % показват, че го употребяват пет или по-малко пъти седмично, споделят откривателите. Освен това 2 % споделят, че се хранят с риба, само че не и с месо, а други 2 % са вегетарианци или вегани.

От всички участници близо 55 хиляди или 12 % са диагностицирани с рак в интервала на изследването, демонстрират данните.

При тези, които ядат месо пет пъти или по-малко на седмица, има с 9 % по-нисък риск от рак на дебелото черво спрямо тези, които употребяват повече, откриват откривателите. Според тях рискът от рак на простатата е с 20 % по-нисък при мъжете, които ядат риба, само че не и месо и с 31 % по-нисък при избралите вегетарианска диета, спрямо тези, които употребяват месо повече от пет пъти седмично.

При дамите в менопауза, които следват вегетарианска диета, има 18 % по-нисък риск от рак на гърдата по отношение на тези, които ядат месо повече от пет пъти седмично.

Тези данни обаче не значат безусловно, че диетите, богати на месо, предизвикват рак, споделят още английските учени.

" Има разнообразни съединения в аленото и модифицираното месо..., които могат да увредят клетките и затова да усилят риска от рак на дебелото черво ", сподели Уотлинг.

" За други типове рак, с изключение на този на дебелото черво, обаче няма безапелационни доказателства, които да допускат, че потреблението на месо е обвързвана с риска от онкологични болести ", сподели той.

Данните от изследването са оповестени в изданието " Би Ем Си медисин ", добавя Българска телеграфна агенция. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР