Консултациите при президента Румен Радев за съставяне на нов кабинет

...
Консултациите при президента Румен Радев за съставяне на нов кабинет
Коментари Харесай

Денков: Консултациите при президента бяха обявени в неделя вечерта, нямахме време

Консултациите при президента Румен Радев за сформиране на нов кабинет са били обявени в неделя вечерта и от „ Продължаваме промяната “ не са имали опция до идващия ден на обяд да се приготвят и да излязат с ясна позиция. Това съобщи пред бТВ министърът на образованието в оставка Николай Денков.

Той разяснява, че не може да каже дали в дейностите на Радев е имало предумисъл, само че има логичност в настояването на Политическа партия за отсрочване на диалозите с президента. По думите му, в това е смисълът на консултациите, да има координиране. Денков добави, че не може да каже дали е настояването за отсрочване на консултациите е било координирано с Българска социалистическа партия.

Той уточни, че решението кой да бъде номиниран за министър председател ще бъде взето в хода на договарянията.

Министърът в оставка отбрани решението на Политическа партия още веднъж да договарят с Българска социалистическа партия за съдружно ръководство, макар реакцията на социалистите във връзка с изгонването на 70-те съветски дипломати. По думите му, Българска социалистическа партия не слагат ултиматуми, както са създали от Има Такъв Народ. Същевременно той не счита за неточност включването на Има Такъв Народ в обединението, защото те са посочили решителност за битка с корупцията.

Николай Денков разяснява и държанието на съветския дипломатически корпус у нас. Той дефинира апела към българските жители да подаряват средства за съветската войска като следващата провокация от страна на посолството. Според него оповестяването на 70-те дипломати за личност нон грата е резултат от струпване и не е обвързвано единствено с акцията са събиране на средства за съветските военни, извършващи военни закононарушения в Украйна.

По думите му, вчерашното решение за експулсирането на дипломатите не е обсъждано в държавното управление и с съдружните сътрудници, сходен диалог е имало преди месеци.

Денков акцентира, в случай че българските служби показват лист с дипломати, които са уличени в непозволена активност, има процедура за тяхното отзоваване.

Той отбрани и решението да не бъде отзована посланичката на Русия Елеонора Митрофанова – съгласно него това е последна мярка.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР