Консултативният съвет по зърно е добър модел за сътрудничество по

...
Консултативният съвет по зърно е добър модел за сътрудничество по
Коментари Харесай

Земеделският министър: Очакваме добра реколта от пшеница

" Консултативният съвет по зърно е добър модел за съдействие по агрохранителната верига. " Това съобщи министърът на земеделието и храните Кирил Вътев при откриването на Консултативния съвет по зърно, оповестяват от земеделското министерство.

" Нашето желание е да работим по агрохранителната верига от полето до масата, а не по обособени браншове. Важно е всеки, който работи, да познава цялата верига в елементи и да осъзнава личната си роля в нея ", посочи още министърът.

По думите му обстановката е комплицирана, като има редица справедливи аргументи за нея като войната в Украйна, последствията от COVID-19, пазарните земетресения и мъчно предвидимите действия и упования, само че се работи интензивно за превъзмогване на всички компликации.

Министър Вътев уточни още, че ориентацията на новото управление е да се подтикват производителите да работят за резултати, като задачата е да ни води пазарът, а не подпомагането.
 
 Кирил Вътев Кирил Вътев Източник: Скрийншот видео кадър
" Заедно би трябвало да насочим напъните си към всичко градивно и дейно, с цел да има развиване ", добави министърът. Той заяви, че се разисква концепцията за основаване на дирекция, която да дава отговор за комерсиалната политика и да спомага за намиране на пазари.

Очаква се добра годишна продукция от пшеница, стана ясно на съвета, на база последното проучване, осъществено от структурите на Министерство на земеделието и храните. Данните сочат, че моментното положение на площите, засети с есенници при 89,6% от пшеницата е " положително " и " доста положително ", както и при 88,1 на 100 от ечемика. Общо засетите площи с пшеница за реколтиране са 1,194 млн ха. Запасите с пшеница все още са малко над 1,315 млн. тона. Капацитетът на складовете е напълнен на към 30%, като не се чакат да има компликации при жътвата по повод прибирането и съхранението на новата годишна продукция.

На съвета беше показана и незабавната финансова помощ на земеделските стопани, отглеждащи слънчоглед. Проектът на Наредба за изискванията и реда за даването й е подготвен и до дни ще бъде оповестен за публично разискване. Европейският правилник, въз основата на който е направена наредбата, планува поддръжката да е ориентирана към фермерите, отглеждащи слънчоглед, поради на това, че анализът на Министерство на земеделието и храните демонстрира, че това е най-потърпевшият подсектор от събитията в резултат на войната и либерализирането на търговията с Украйна.
 
Подпомагането се отпуска на стопани, които за акция 2022 година имат площи със слънчоглед, които са открити като възможни по СЕПП. Вторият аршин за подкрепяне е стопаните да са регистрирани като аграрни производители за 2023, като за тази година няма да се търсят засети площи.

В рамките на съвещанието беше подложен въпросът и за смяна на фитосанитарните такси, като бяха обрисувани и компликации при използването на мероприятия за растителната отбрана и проблеми при семената от слънчоглед. Коментирано бе и положение на интернационалните зърнени пазари и трендовете при борсовата търговия и цените на пшеницата, царевицата и другите зърнени култури.

Експерти от министерството показаха информация и за готовността на земеделската техника. Над 3000 зърнокомбайна и 27 000 колесни трактори са минали годишен механически обзор преди жътвата, като данните демонстрират, че техническото им положение е положително. Изпълнението на условията за пожарна сигурност също беше разисквано, като бе посочено, че се прави надзор на място на техниката, която взе участие в акцията.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР