Консултативният съвет по законодателството към Народното събрание да бъде закрит

...
Консултативният съвет по законодателството към Народното събрание да бъде закрит
Коментари Харесай

Огнян Герджиков поиска закриване на законодателния съвет към парламента

Консултативният съвет по законодателството към Народното събрание да бъде закрит - това е изискал шефът му проф. Огнян Герджиков в писмо до председателката на Народното събрание Цвета Караянчева. Това е станало в последния работен ден на Народно събрание за годината, заяви в. " 24 часа ".

" От 1 година сме безработни , тъй че няма смисъл от съществуването на този съвет ", установи Герджиков.

" Народното събрание няма потребност от нас, приема си такива нормативни актове, каквито желае и може. И тъй като потенциалът не е доста огромен, се одобряват от време на време странни текстове и даже недомислици. " - разяснява някогашният ръководител на Народното събрание и длъжностен експремиер.

През последните години той нееднократно е отправял остри рецензии към качеството на законодателството.

Съветът отпред с Герджиков бе основан при започване на мандата на този парламент от първия му началник Димитър Главчев. Новото управление явно няма взор да има подобен орган, счита професорът.

Това в действителност бе обновяване на структурата, защото законодателен съвет имаше и по времето на самия Герджиков като ръководител на 39-ото Народно събрание. В него влизат видни адвокати, които наблюдават за качеството на законите.

За близо двете години от съществуването си в този момент обаче експертният орган е разискал промени единствено в 2 законопроекта - Кодекса на труда и Административнопроцесуален кодекс. Становището ни по Административнопроцесуален кодекс в действителност отсрочи приемането на измененията с 6 месеца, защото се оказа, че има много недостатъци, разясни Герджиков. По думите му, съветът е дал 45 страници аргументирано мнение и депутатите са се съобразили. След това обаче законодателите повече не са потърсили мнението на специалистите.

" Явно нямат потребност от квалифицирана помощ . Очевидно е, че у нас професионализмът не е доста на респект, а други неща ", добави Герджиков.

Той бе безапелационен, че за миналата година нито той, нито някой от сътрудниците му в съвета не е взел и стотинка от Народното събрание. По принцип на членовете на съвета се заплаща за свършена работа.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР