Консултативният съвет по поземлени отношения ще търси решения, свързани с

...
Консултативният съвет по поземлени отношения ще търси решения, свързани с
Коментари Харесай

Министър Вътев: Консултативният съвет по поземлени отношения ще търси решения за дългосрочно и устойчиво ползване на земите

Консултативният съвет по поземлени връзки ще търси решения, свързани с дълготрайното и стабилно прилагане на земеделските земи. Това сподели министърът на земеделието и храните Кирил Вътев на първото съвещание на консултативния орган, което се организира в Министерство на земеделието и храните, предават от ведомството.

" Поземлените връзки са фундаментът, базата на безусловно всичко останало и в растениевъдството, и в отглеждането на животни. Затова първият Консултативен съвет, с който започваме осъществяване на редица други по продуктови линии, е обвързван с поземлените връзки “, разяснява министър Вътев.

Той уточни, че дълготрайните връзки при използването на земеделските земи са отговор на въпроси като напояването, увеличение на трайните насаждения, използването на пасищата и развиването на отглеждането на животни. Министър Вътев акцентира, че въпросите се разискват в този формат, тъй като браншовите организации са част от агрохранителната верига.

Министър Вътев добави на брифинг след съвещанието, че тематиката касае безусловно всички аграрни производители, като някои проблеми са доста мъчно решими, изискват съществени законодателни и нормативни промени.

Заместник-министърът на земеделието и храните Георги Тошев заяви, че на първото съвещание са признати вътрешни правила за работата на консултативния орган. Всички решения, в това число и новият дневен ред за идващото съвещание, са признати единомислещо, а диалозите са извършени в градивен разговор. След идващия Консултативен съвет ще бъдат показани съответни оферти за промени в нормативната база, добави заместник-министър Тошев.

" За пръв път се прави подобен Консултативен съвет по поземлените връзки. За нас е доста значима тематиката за връзките в земеделието. Не можем да развиваме бранша без земя и най- към този момент без резистентност и дълготрайни вероятности за нейното прилагане “, съобщи Веселина Ралчева, член на УС на Българска асоциация биопродукти.

Заместник-председателят на съдружие " Обединени български животновъди " Юлия Куюмджийска, съобщи, че този съвет е дълго чакан и би могъл да спомогне за развиването българското отглеждане на животни, като секторът чака промени в Закона за собствеността и използването на земеделските земи и то във връзка с разпределението на пасища, мери и ливади.

Поземлените връзки са началото на агрохранителната верига, разяснява ръководителят на УС на Българска земеделска камара Костадин Костадинов, който уточни, че секторът чака решение на належащи проблеми и смяна на законодателството.

Изпълнителният шеф на Българската асоциация на притежателите на аграрни земи Стефан Асенов сподели, че земеделската земя е стеснен естествен запас, който седи в основата на продоволствената сигурност и днешното съвещание е стъпка в вярната посока за решение на проблемите в посока развиването на стопански дейно и рентабилно земеделие.

" Вярвам, че с едно прагматично, програмирано управление и рационален градивен разговор ще решим най-малко част от сериозните проблеми, които стоят пред нас и малко по малко ще вървим към едно все по-устойчиво земеделие “, съобщи представителят на Браншова камара " Плодове и зеленчуци “ Синан Вейсал.

Председателят на Националния съюз на говедовъдите Димитър Зоров разяснява, че държавният и общинският аграрен фонд би трябвало да бъдат принадлежности за реализиране на политики, като не може да се развиват биоземеделие или отглеждане на животни с краткосрочно наемане на земи за по една година.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР