Консултативният съвет към американското космическо ведомство е приел в предварителен

...
Консултативният съвет към американското космическо ведомство е приел в предварителен
Коментари Харесай

НАСА и Роскосмос ще си сътрудничат в разработването на лунна станция

Консултативният съвет към американското галактическо ведомство е приел в прелиминарен порядък предлагането за основаването на стратегия за галактически туризъм, което ще бъде разисквано на 10 декември, съобщи ТАСС.

Ако то бъде утвърдено, проектът ще бъде показан на вниманието на шефа на НАСА Джим Брандънстайн. „ Реалността е такава, че навлизаме в нова епоха ”, писа по този мотив в. „ Вашингтон пост ”, цитирайки неговите думи по отношение на програмата за търговски галактически полети.

НАСА се концентрира в проучване на близкия Космос, Луната и Марс

Междувременно съветски и американски ръководители в региона на галактическите проучвания приветстваха взаимната работа по техните стратегии и увериха, че съдействието остава мощно макар политическото напрежение сред двете страни.

След състояла се в Москва конференция, отдадена на 20-годишнината на Международната галактическа станция (МКС), шефът на Роскосмос Дмитрий Рогозин и представителят на НАСА Бил Герстънмейър обявиха, че техните организации възнамеряват да работят дружно за създаването на орбитираща към Луната станция.

" Русия работи над тежка ракета-носител и нов галактически транспортен съд за американски планове за бъдеща лунна задача ”, сподели Рогозин. „ Имаме си доверие и политическите ветрове не ни засегнаха ”, добави той.

„ Космическите проучвания ни събраха дружно като ефикасни сътрудници и това може да послужи за образец в останалите области ”, означи в отговор Бил Герстънмейър и добави: „ Благословени сме, че държавните управления ни видяха мъдростта на това, с което сме се заели, и не постановиха наказания върху активността ни ”.

По време на същата конференция първият зам. общоприет шеф на Ракетно-космическата корпорация „ Енергия ” Евгений Микрин удостовери желанията съветски космонавти за пръв път да стъпят на лунната повърхнина след 2030 година

Роскосмос ще приготви екипажи на лунни задачи за работа в надалеч по-сложни условия спрямо тези в околоземна орбита, призна неотдавна и ръководителят на Роскосмос Дмитрий Рогозин. Сега всички опити целят да бъдат основани технологии и да бъде квалифициран екипаж за работа в надалеч по-некомфортни условия, т.е. ако да вземем за пример галактически транспортен съд не е дошъл и не е донесъл вода.

По думите на Рогозин лунните проучвания крият нови опасности. " Едно е да се поддържа галактическа станция с хора на борда на височина 400 км, а напълно друго - на височина 400 000 км, т.е. на 1000 пъти по-голямо разстояние ”, изясни той.

„ Ще създадем транспортна система, с цел да летим до Луната. Не просто да прелитаме край нея, а да влезем в окололунна орбита и да работим на лунната повърхнина. Освен това ще се ревизира дали американци фактически са били на Луната. Те споделят, че са били там, само че ние ще проверим ”, разяснява още Рогозин.

В сходство с показаната „ Пътна карта за реализиране на лунна стратегия ” първите екипажи ще бъдат изпратени на лунната повърхнина от орбитална окололунна станция. Планирано е тя да бъде издигната през 2030-2035 година въз основа на разработки за съветския сегмент на МКС. Първото кацане на космонавти ще е за престояване на лунната повърхнина до 14 денонощия, разкри още детайлности той.

Пътната карта включва три стадия. През първия стадий до 2025 година е планувано да бъдат създадени всички технологии на МКС, да бъде основан базов модул на окололунна станция, да бъде тестван пилотираният транспортен съд „ Федерация ”, да бъдат осъществени безпилотни прелитания на „ Федерация ” към Луната и проучвания на Луната от автоматизирани станции.

През втория стадий от 2025 година до 2035 година се планува да бъдат създадени средства за достъп до лунната повърхнина и да бъдат основани първите детайли на посещаема лунна база. През третия стадий след 2035 година ще бъде завършено строителството на посещаема лунна база.

За всички проекти обаче ще е належащо солидно финансиране. А Белият дом към този момент разгласи, че ще приключи финансирането на плановете, свързани с Международната галактическа станция след 2025 година

Затова в опит да усили приходите си, НАСА има намерение да прегледа всички благоприятни условия за потребление на нейното лого. На астронавтите да вземем за пример ще бъде позволено да се снимат в реклами. Ще бъде прегледано и правото да бъдат давани имена на ракети против съответното възнаграждение, оповестява в. „ Вашингтон пост ”.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР