Консултанти, лобисти, помагачи и оправячи. Те са първите, които се

...
Консултанти, лобисти, помагачи и оправячи. Те са първите, които се
Коментари Харесай

Не стават без чадър. Как са изградени мрежите за влияние на Мартин Божанов-Нотариуса

Консултанти, лобисти, " помагачи " и " оправячи ". Те са първите, които се появяват в скица за изнудване и рекет, в която предприемачи би трябвало да заплащат или да отидат зад решетките. Те не работят сами. Зад тях е мрежа от политическо въздействие, която минава през съда и прокуратурата. Как се подчинява бизнес?

В началото на февруари с прякор Нотариуса. Името му стана известно от следствие на Антикорупционния фонд (АКФ) през 2021 година за от въздействие в закрития към този момент Специализиран съд. Тогава някогашната манекенка Ивайла Бакалова споделя по какъв начин са й поискани пари за освобождението от ареста на колегата й – предприемачът Веселин Денков .

След разкритията тогава не последва нищо. Мълчанието към името на Нотариуса продължи. До деня на неговото ликвидиране, когато в задкулисието на правосъдната система.

Името на Божанов от години е обвързвано с имотни измами, той заплашва съдии, ръководи скришен клуб за магистрати и има няколко ЕГН-та. За всичко това стартира да се приказва намерено едвам след гибелта му. В, която да ревизира въздействието на Божанов в правосъдната система.

На фона на изнесените данни въпросът е дали следствието ще стигне до настойниците на Мартин Божанов.

В Студио България на Свободна Европа разговаряхме с Ивайла Бакалова, която първа разказа механизмите за напън и изнудване на Нотариуса.
Най-важното от изявлението " Идват няколко пратеници на прокуратурата и му споделят, че в случай че не си заплати 100 хиляди той от очевидец ще бъде изработен обвинен, ще му бъде направено [разследване в] КПКОНПИ, ще му бъде възбранен паспортът и ще намерят защо да го задържат ". " Беше ни казано, че би трябвало да се наемат лобисти на месечна заплата, с цел да нямаш проблем със съд и прокуратура ". " Без това ръководство, което беше по това време, нямаше по какъв начин тези прокурори да вършат това нещо ". " Това, което се случва, е безусловно закономерно. Това са едни брокери на приблизително равнище. Те си имат чадър. Хората, които са им чадър, желаят да се освободят. Те са към този момент осветени. Те са никому непотребни ". " В България, с цел да те обесят не им би трябвало присъда, а единствено бесило. А бесилото е в техните ръце ". " Алексей Петров звънна на Веселин Денков да се видят. Имал нещо да му споделя. Тази среща не е била доста приятна ". Схемите за въздействие
През 2021 година АКФ разгласява следствие, в което описа за корупционна скица за въздействие в закрития към този момент Специализиран съд. В рамките на следствието Ивайла Бакалова записва със скрита камера диалози с разнообразни хора, с които разисква опциите за освобождението на Веселин Денков.

Пред Свободна Европа Бакалова сподели, че задържането и обвиняванията против Денков са били предхождани от други диалози.

„ Идват няколко пратеници на прокуратурата и му споделят, че в случай че не си заплати 100 хиляди, той от очевидец ще бъде изработен обвинен, ще му бъде направено КПКОНПИ (Комисия за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество), ще му бъде възбранен паспорта и ще намерят защо да го задържат “. По думите на Бакалова тези пратеници са споделили, че има по какъв начин това да бъде предотвратено. „ Беше ни казано, че би трябвало да се наемат лобисти на месечна заплата, с цел да нямаш проблем със съд и прокуратура “, сподели Бакалова.

Тя сподели, че Денков не се съгласява да заплаща и по-късно му е повдигнато обвиняване и е арестуван. Един от тези, с които тя разисква освобождението му от ареста, е Мартин Божанов. По мотив убийството на Божанов Бакалова сподели, че „ това, което се случва е безусловно закономерно. Това са едни брокери на приблизително равнище. Те си имат чадър. Хората, които са им чадър, желаят да се освободят. Те са към този момент осветени. Те са никому непотребни “.
Къщата в Барселона
Ивайла Бакалова е един от главните очевидци по така наречен дело „ Барселонагейт “ за пране на пари, в което се разследваше някогашният министър председател и водач на ГЕРБ Бойко Борисов. В следствието на АКФ тя споделя, че през 2019 година е помогнала на Борислава Йовчева - дамата, за която се твърди, че е другарка на Бойко Борисов и обитателка на къщата в Барселона. Разследването за пране на пари, обвързвано с къщата в Барселона и изпратено в България.

интензивно по него през 2023 година, директно преди предварителното освобождение на Иван Гешев като основен прокурор. беше прекъснато. „ Никой не чака, че господин Борисов ще преведе от персоналната си сметка 5 млн., с цел да купи къща в Барселона “, сподели Бакалова. По думите й „ претекстът на господин Борисов да купи тази къща е персонален и прочувствен. Аз давам връзката за претекста на господин Борисов всички тези заплащания от сложени лица да бъдат осъществени “.

В изявление за Свободна Европа в края на януари някогашният вътрешен министър и народен представител от „ Продължаваме промяната-Демократична България “ Бойко Рашков сподели, че „ има данни за присъединяване в интернационално пране на пари на господина, упражнявал функционалностите на министър председател на Република България … Методиев Борисов ".

Софийската градска прокуратура приключи следствието за къщата в Барселона. я сподели, че е стигнала до „ извод, че не са налице доказателства, които да сочат по безспорен и безапелационен метод да е осъществено закононарушението “.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР