Консулството на САЩ в Гуанчжоу Кризата със загадъчните случаи на

...
Консулството на САЩ в Гуанчжоу Кризата със загадъчните случаи на
Коментари Харесай

Кризата със загадъчните разболявания на американски дипломати се разраства


Консулството на Съединени американски щати в Гуанчжоу

Кризата със загадъчните случаи на разболяване на американски дипломати и членове на техните фамилии - на първо време в Куба, а неотдавна и в Китай, се разрасна, откакто Държавният департамент изтегля още минимум двама американци от Китай, написа в. " Ню Йорк таймс ".

Евакуираните американци са работили в консулството на Съединени американски щати в китайския град Гуанчжоу, а техни сътрудници и родственици са изследвани от медицински екип на Държавния департамент, обявиха чиновници, представени от изданието.

Не е ясно какъв брой от тях демонстрират признаци, само че говорителка на американското външнополитическо ведомство сподели, че няколко души са изпратени в Съединени американски щати за по-нататъшни проучвания.

От месеци Съединени американски щати се тревожат, че техни дипломати са подложени на целенасочени офанзиви, включващи странни звуци, водещи до признаци като тези " след мозъчно разтърсване или леко травматично пострадване на мозъка ", сподели Държавният департамент.

Случаите в Китай ускориха здравната тайнственост, почнала през 2016 година, когато чиновници на американското посолство и членове на техните фамилии започнаха да се разболяват в Хавана. Общо 24 от тях бяха наранени от главоболие, гадене, загуба на слуха и други проблеми, откакто са чули странни звуци.

Този въпрос обтегна връзките с Куба, която незабавно попадна под съмнение, и накара Съединени американски щати да изгонят кубински дипломати.

Но откакто в този момент сходни признаци се следят при американци в Гуанчжоу, Съединени американски щати стартират да подозират дали е допустимо да са отговорни други страни, евентуално Китай или Русия.

Това сигурно ще усложни връзки и с двете страни, които така и така са обтегнати поради разнообразни въпроси, свързани с стопанската система, политиката и сигурността. Русия е упреквана, че се е намесила в президентските избори в Съединени американски щати през 2016 година, а с Китай избухват търговски разногласия и американски чиновници се тревожат, че китайците подкопават връзките със Северна Корея преди плануваната за идната седмица среща сред американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския водач Ким Чен-ун.

Новите разболявания в Китай се разкриват броени седмици откакто американски чиновници оповестиха за откриването на първия случаи в Гуанчжоу. Някои американски чиновници в града живеят в апартаментни комплекси, цялостни с други чужденци и богати китайци; точно там разболелите се чиновници са били подложени на необикновени звуци.

Остава обаче неразбираемо дали изобщо разболяванията са резултат от офанзиви. Други теории включват отровни субстанции, подслушвателни устройства, инцидентно излъчили нездравословни звуци, или даже всеобща нервност, отбелязва " Ню Йорк таймс ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР