Конституционният съд в Молдова временно прекрати правомощията на президента Игор

...
Конституционният съд в Молдова временно прекрати правомощията на президента Игор
Коментари Харесай

Конституционният съд в Молдова временно остави президента без правомощия

Конституционният съд в Молдова краткотрайно приключи пълномощията на президента Игор Додон след скандал с държавното управление, съобщи " Интерфакс ". Причината е, че Додон два пъти отклони кандидатури на петима министри и двама вицепремиери, препоръчани от кабинета.

Институцията счита, че президентът е нарушил закона, защото " има право единствено веднъж да откаже да утвърди кандидатура на член на държавното управление. Ако министър председателят повторно издигне същата кандидатура, президентът е задължен да я утвърди. " Заради дейностите на Додон тя го афишира за " краткотрайно некадърен да изявява своите отговорности ".

Предстои съдът да реши кой ще извършва пълномощията на президента, до момента в който те бъдат назначени (евентуално на 5 януари). Възможно е такава роля да получат ръководителят на Народното събрание Адриан Канду или министър председателят Павел Филип.

Държавният глава разгласи във " Facebook ", че решението е " на ръба на закона и здравия разсъдък ", а съдът е удостоверил " имиджа си на дисциплиниран политически инструмент, а не на конституционно тяло. " " Това е срамно и почтено за жалост проваляне на страна, която твърди, че е демократична. "

Искането беше отправено до съда от група депутати в молдовския парламент. По-рано съдът разреши на Канду да назначи министъра на защитата - чиято кандидатура би трябвало да бъде одобрена от Додон - без да се преценява с него. Последният отхвърли да одобри предложение на ръководещата Демократическа партия, водачът на която е задочно упрекнат в ликвидиране в Русия. Самият Додон отхвърля стремежите за евроинтеграция на молдовския кабинет като приоритет и счита, че страната би трябвало да държи на обичайното си партньорство с Москва.

Президентът счита, че част от кандидат-министрите са свързани със абсурда, раздрусал молдовската банкова система преди няколко години. " Що се отнася до позицията ми, взех решение да не се дам. По-добре по този начин, в сравнение с да прекарам години в пояснение за какво един или различен злепоставен министър е бил назначен на поста. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР