Конституционният съд шестмесечното проследяване на движението на поставените под карантина

...
Конституционният съд шестмесечното проследяване на движението на поставените под карантина
Коментари Харесай

Следенето на телефоните на хората под карантина е противоконституционно

Конституционният съд шестмесечното следене на придвижването на поставените под карантина български жители посредством мобилните им телефони. Спорната законова смяна бе без доста звук по време на изключителното състояние през март т.г. Депутатите от ГЕРБ и „ Обединени патриоти “ предоставиха на чиновниците на Министерство на вътрешните работи властта да получават неотложен достъп до трафичните данни на поставените под карантина хиляди жители, с цел да се управлява тяхното придвижване.

Конституционен съд припомня на ръководещите нещо извънредно значимо, че “правото на персонален живот не се явява привилегия единствено за интервали, когато времената се характеризират с релативно успокоение и непротиворечивост, само че и за такива - в условия на рецесии, доколкото във всяка рецесия намесата би трябвало да бъде, като парламентарен императив, пропорционална и строго нужна “.

Към края на март т.г. под карантина бяха сложени над 30 000 българи, което даваше огромно поле за деяние на Министерство на вътрешните работи. Оказа се, че полицията не се е възползвала всеобщо от новото си пълномощие. Към края на месец май по тази процедура бяха предоставени трафичните данни на едвам 61 души, сподели на Mediapool.

Съдебен надзор върху даването на тези чувствителни персонални данни напрактика не бе очакван. Съдиите бяха сведени до ролята на гумен щемпел, тъй като одобряваха дейностите на полицията, откакто данните към този момент са предоставени.

Законът за ограниченията против пандемията задължаваше мобилните оператори да съхраняват за период от шест месеца трафичните данни на своите клиенти. Тези данни дават информация за това кой, по кое време, от кое място и с кого е разменял електронни известия или е провеждал диалози по мобилен телефон. Така може да се разкрие придвижването и контактите на даде човек в течение на половин година.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР