Конституционният съд прие, че идеята за специален прокурор, който да

...
Конституционният съд прие, че идеята за специален прокурор, който да
Коментари Харесай

Д-р Серафимов: „Реформата” на ГЕРБ в съдебната система се оказа мъртвородена

Конституционният съд одобри, че концепцията за специфичен прокурор, който да проверява Главния прокурор е противоконституционна. В последна сметка бутафорният опит на ГЕРБ да замаже ситуацията в очите на обществото и на сътрудниците ни от Европейски Съюз се провали с гръм и тропот. „ Реформата” на правосъдната система се оказа мъртвородена. Истината, обаче, е доста елементарна - реформирането на правосъдната система е безспорен приоритет и би трябвало да бъде (започната и) приключена от хора, които имат концепция какво и по какъв начин би трябвало да се направи. Такъв коментар направи Виктор Серафимов, лекар по Международно право, представител и административен секретар на Политическа партия „ Републиканци за България “

" Главният прокурор би трябвало да има понижен - 5-годишен мандат.

Президентската институция би трябвало да има право на еднократно несъгласие върху избора на Главен прокурор. Това ще подсигурява, че надпреварите с 1 участник ще останат в предишното.

Специализираното правораздаване би трябвало да остане в историята. Идеята е била добра. Изпълнението - не.

Висшият правосъден съвет би трябвало да има по-малка политическа квота. Политическите причини при ръководството на правосъдната система ни доведоха до крайното дъно.

Обществото ни няма нито времето, нито търпението за още опити със правосъдната система. Видовден пристигна. Следващото - 46-то Народно заседание ще покаже кои политически сили целят действителни промени и кои пазят статуквото ", сподели още той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР