Конституционният съд отклони искането на народни представители от от Възраждане“

...
Конституционният съд отклони искането на народни представители от от Възраждане“
Коментари Харесай

КС отказа тълкувание за необходимото мнозинство при приемане на промени в Конституцията

Конституционният съд отклони настояването на народни представители от от „ Възраждане “ и Има Такъв Народ за предоставяне на наложително пояснение на наредба от главния закон по отношение на нужното болшинство за трите гласувания за приемане на промени и допълнения в Конституцията. Това оказва се от известие, оповестено на уеб страницата на съда.

Искането е отправено на 17 ноември. Вносителите упорстват за наложително пояснение на нормата на член 155, алинея 1 и алинея 2 от Конституцията на Република България по следния въпрос: „ 1. 3адължително ли е съществуване на болшинство от три четвърти от всички народни представители за всяко от трите гласувания за приемане на закон за изменение или допълнение на Конституцията, по този начин, както е посочено в чл.155, ал.1 от Конституцията и неналичието на този кворум за което и да било от трите гласувания препраща ли наложително към ново разглеждане на всяко от тях по реда на чл.155, ал.2, изр. първо от Конституцията? “.

Отчитайки че настояването е направено до момента в който е висяща процедура по промени в главния закон – Народното събрание към този момент одобри плана на първо четене, съдът приема, че би трябвало да го отклони.  Конституционният съд е овластен от Основния закон да упражнява надзор за сходството на актовете на Народното събрание с Конституцията, само че не и да интервенира в процеса на образуване на волята му при тяхното приемане “, написа Конституционен съд.

На съвещанието участваха всички 10 конституционни съдии. Определението е признато единомислещо, се показва в информацията.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР