Конституционният съд отклони искането на народни представители от 49-ото Народно

...
Конституционният съд отклони искането на народни представители от 49-ото Народно
Коментари Харесай

KС отклони искането на депутати от „Възраждане“ и ИТН да разтълкува правилата за изменение на Конституцията

Конституционният съд отклони настояването на народни представители от 49-ото Народно заседание за предоставяне на наложително пояснение на наредба от главния закон по отношение на нужното болшинство за трите гласувания за приемане на промени и допълнения в Конституцията. Това оказва се от известие, оповестено на уеб страницата на съда.

Искането беше отправено от депутати от " Възраждане " и " ИТН " на 17 ноември. Те упорстват за наложително пояснение на нормата на член 155, алинея 1 и алинея 2 от Конституцията на Република България. Те гласят - ал.1 Народно събрание приема закон за изменение или допълнение на Конституцията с болшинство три четвърти от всички народни представители на три гласувания в разнообразни дни. И алинея 2 - в случай че предлагането получи по-малко от три четвърти, само че не по-малко от две трети от гласовете на всички народни представители, предлагането се слага за ново разглеждане не по-рано от два и не по-късно от пет месеца. При новото разглеждане предлагането се приема, в случай че за него са дали своят вот не по-малко от две трети от всички народни представители.

Депутатите попитаха - „ 1. 3адъжително ли е съществуване на болшинство от три четвърти от всички народни представители за всяко от трите гласувания за приемане на закон за изменение или допълнение на Конституцията, по този начин, както е посочено в чл.155, ал.1 от Конституцията и неналичието на този кворум за което и да било от трите гласувания препраща ли наложително към ново разглеждане на всяко от тях по реда на чл.155, ал.2, изр. първо от Конституцията? “.

На съвещанието участваха всички 10 конституционни съдии. Определението е признато единомислещо.

Припомняме, че на 8 декември Народното събрание одобри на първо четене измененията в Конституцията със 164 гласа " за ", 66 " срещу " и без въздържали се. Съгласно процедурата, промените бяха подложени още веднъж на първо гласоподаване, откакто преди два месеца не събраха нужните три четвърти болшинство.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР