Конституционният съд на Тайланд отстрани министър-председателя Прают Чан-Оча от длъжност,

...
Конституционният съд на Тайланд отстрани министър-председателя Прают Чан-Оча от длъжност,
Коментари Харесай

Съдът отстрани от власт премиера на Тайланд

Конституционният съд на Тайланд в профил министър-председателя Прают Чан-Оча от служба, откакто реши да прегледа петиция за преразглеждане на законово избраното ограничаване на осемгодишния му мандат, заяви Ройтерс.

Съдът разгласи решението си в изказване, разпратено до медиите. Досега не беше ясно по кое време ще се произнесе дефинитивно по петицията, импортирана от главната опозиционна партия, в която се твърди, че времето, прекарано от Прают като началник на военната хунта, би трябвало да се брои за конституционно избрания му осемгодишен мандат.

Очаква се вицепремиерът Правит Вонгсуван да поеме функционалностите на краткотраен водач, съобщи по-рано през седмицата държавен чиновник.

Бившият шеф на армията Прают взе властта през 2014 година, когато оглави прелом за събаряне на определеното държавно управление. Той стана цивилен министър-председател през 2019 година след избори, извършени според конституция, направена от военните.

Основната опозиционна партия подаде молба до Конституционния съд за преразглеждане на законово избраното му осемгодишно ограничаване на мандата с изказванието, че той би трябвало да напусне поста си този месец, защото времето, прекарано като шеф на хунтата, би трябвало да се зачете за част от неговия мандат.

Спорът е последният в страната, която от близо две десетилетия е очевидец на периодически политически разтърсвания, в това число два преврата и насилствени митинги, основно заради опълчването на присъединяване на военните в политиката и настояванията на все по-осъзнатите политически пластове на обществото за по-голямо посланичество.

Общите избори би трябвало да се проведат до май идната година.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР