Конституционният съд на Словения блокира правителствения план да направи ваксините

...
Конституционният съд на Словения блокира правителствения план да направи ваксините
Коментари Харесай

Конституционният съд в Словения блокира задължителното ваксиниране на държавните служители

Конституционният съд на Словения блокира държавния проект да направи имунизациите против ковид наложителни за държавните чиновници, часове преди той да влезе в действие, съобщи " Франс прес ".

Правителството планираше да изисква към 31 000 души, в това число държавни чиновници, служители на реда и бойци, да бъдат или имунизирани, или да са се възстановили от COVID-19, с цел да продължат да работят.

Заповедта трябваше да влезе в действие на следващия ден, само че в отговор на тъжба против мярката, подадена от синдиката на полицейските чиновници, съдът реши да блокира нейното осъществяване.

В решението си съдът постанови, че " макар доста сериозната епидемиологична обстановка ", счита, че " използването на евентуално противоконституционната (мярка)... ще има по-лоши последствия от забавянето на осъществяването ".

Блокирането на заповедта ще остане в действие, до момента в който съдът не се произнесе дефинитивно по жалбата, подадена от полицейския профсъюз, само че не е избрана дата за това.

Министърът на обществената администрация Бощан Коритник съобщи пред кореспонденти, че " съжалява за решението на съда, само че безусловно ще го извърши ".

Той настоя, че мандатът за ваксина е ориентиран към " обезпечаване на по -безопасни условия на труд в пространствата под отговорност на държавното управление ".

Съгласно мярката чиновниците са били изправени пред загуба на работа, в случай че са отхвърлили имунизацията и позицията им не им е разрешавала да работят от у дома.

Словения е ваксинирала единствено 45 % от своите два милиона души, което е едно от най -ниските равнища в Европейския съюз.

Нарастващият брой на случаите накара длъжностните лица да вкарат нови ограничения, в това число форма на здравна карта, която би трябвало да се демонстрира на работните места и в магазините.

Здравните управляващи споделят, че тези ограничения са съдействали за внезапното нарастване на имунизациите.

Все по -голям брой страни са подхванали стъпки за повишение на имунизацията си, в това число Франция и Италия, където здравните служащи би трябвало да бъдат имунизирани.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР