Конституционният съд (КС) прекрати делото по искане на президента да

...
Конституционният съд (КС) прекрати делото по искане на президента да
Коментари Харесай

Конституционният съд прекрати делото за Бюрото по защита на свидетелите

Конституционният съд (КС) приключи делото по искане на президента да разгласи структурата и мястото на Бюрото по отбрана на очевидците на подчинението на основния прокурор за противоконституционни. Причината делото да бъде прекъснато и да няма изговаряне по него всъщност е, че, с които бюрото мина към Министерството на правораздаването.

С поправките бюрото освен мина дефинитивно " под шапката " на Министерството на правораздаването, само че и бяха отнети полицейските функционалности на чиновниците по задържане и присъединяване им в акции на прокуратурата. Отпадна и опцията за защита на основния прокурор Иван Гешев.

На с искане да разгласи структурата и мястото на Бюрото по отбрана на подчинението на основния прокурор за противоконституционни.

" В последните години посредством поредни промени в Закона за отбрана на лица, застрашени по отношение на наказателно произвеждане, в отклоняване от конституционния принцип за разделяне на управляващите при основния прокурор се оказаха съсредоточени всички съществени функционалности по управление, надзор и реализиране на активността на Бюрото по отбрана . По този метод се надвишават откритите в конституцията пълномощия на прокуратурата и на основния прокурор ", пишеше в настояването си президентът.

Сега потребността от изговаряне на Конституционния съд по тематиката е отпаднала.

По време на разискване на тематиката за преместването на бюрото от прокуратурата към Министерството на правораздаването основният прокурор бе поканен, с цел да изнесе отчет за работата на бюрото през последната година и половина, а от думите му се разбра, че бюджетът на структурата е към 7.7 млн. лева

Повече за отчета на Гешев

След гласуването на законопроекта Гешев поради прехвърлянето и на всички материални активи на бюрото към правосъдното ведомство, само че това към момента не се е случило. Междувременно текат срещи сред работни групи от правосъдното министерство и прокуратурата, на които се разискват и вземат решение елементи за имуществото и материалната база и се прави инвентаризация.

По-рано през днешния ден на съвещание на пленума на Висшия правосъден съвет служебният министър на правораздаването изиска от представляващия Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев да показа доклад за движимите активи на Бюрото по отбрана. По думите на Стоилов една забележителна част от движимите активи на бюрото са били трансферирани към прокуратурата, само че са платени от общия бюджет на Висш съдебен съвет и би трябвало да останат за потребностите на бюрото. Стилов изиска докладът да бъде показан, за " да не поражда неизясненост по този въпрос ".

На 30 септември зам.-министър Иван Дерменджиев заяви, че са получени сигнали за това, че са. Дали това е по този начин занапред следва да се обясни след прехвърлянето на материалната база към Министерството на правораздаването, само че от прокуратурата отхвърлиха информацията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР