Конституционният съд (КС) отхвърли искането на президента Румен Радев за

...
Конституционният съд (КС) отхвърли искането на президента Румен Радев за
Коментари Харесай

КС пусна реда за обявяване на извънредна епидемична обстановка

Конституционният съд (КС) отхвърли настояването на президента Румен Радев за определяне на противоконституционност на текстовете от Закона за здравето, които регламентират по какъв начин се афишира изключителна епидемиологична конюнктура. На изключително мнение са били съдиите Георги Ангелов, Таня Райковска и Атанас Семов, като претекстовете следва да бъдат оповестени. Президентът нападна текстовете поради това, че законът позволява оповестяването на безсрочнна епидемиологична конюнктура и въз основа на официална оценка от основния здравен държавен контрольор.

Атакуваните текстове плануват, че изключителна епидемиологична конюнктура се афишира за избран интервал от време с решение на Министерския съвет по предложение на министъра на опазването на здравето въз основа на осъществена от основния държавен здравен контрольор оценка на съществуващия епидемиологичен риск.

При оповестена изключителна епидемиологична конюнктура министърът на опазването на здравето може да вкарва със заповед краткотрайни противоепидемични ограничения по предложение на основния държавен здравен контрольор за територията на страната или за обособена област.

Те могат да включват и възбрана за влизане на територията на страната на жители на други страни, като се изключи жителите с непрекъснато, дълготрайно или дълготрайно престояване на територията на България, както и членовете на техните фамилии.

Мерките може да включват и краткотрайно ограничение напредването на територията на страната, както и краткотрайно прекъсване или ограничение на употребата или режима на работа на обекти с публично предопределение или други обекти и услуги, предоставяни на жителите.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР