Конституционният съд (КС) обяви за противоконституционни разпоредбите на чл. 329,

...
Конституционният съд (КС) обяви за противоконституционни разпоредбите на чл. 329,
Коментари Харесай

Проституцията, безделничеството и просията вече не се считат за престъпления

Конституционният съд (КС) разгласи за противоконституционни наредбите на член 329, алинея 1 и алинея 2 от Наказателния кодекс, които се отнасят за милостиня и за неполагане на труд. Това оказва се от уеб страницата на съда.

Решението на съда е по искане на основния прокурор от 3 май т.г. В него той показва, че наредбите на член 329 са прекомерно остарели и несъответстващи на действителните обществено-икономически условия в страната.

Според основния прокурор текстът от закона не подхожда на Конституцията, която прогласява труда като изконно човешко право, не и като обвързване, а също и на редица интернационалните актове.

Текстовете от Наказателния кодекс, атакувани пред Конституционен съд, са от главата за закононарушения срещу реда и публичното успокоение.

Първата алинея се отнася за пълнолетно работоспособно лице, което дълготрайно време не се занимава с общественополезен труд, като получава нетрудови приходи по забранен или аморален метод, което се санкционира с отнемане от независимост до две години или с пробация. Втората алинея е за този, който редовно се занимава с милостиня. Той се санкционира с пробация за период до две години.

Решението по текста за безделничеството и проституцията, е признато единомислещо, а по текста за просията арбитър е бил на изключително мнение.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР