Конституционният съд (КС) обяви за противоконституционен текста от Закона за

...
Конституционният съд (КС) обяви за противоконституционен текста от Закона за
Коментари Харесай

Конституционният съд отмени лимитите на болничното лечение

Конституционният съд (КС) разгласи за противоконституционен текста от Закона за здравното обезпечаване (ЗЗО), който се отнася до надлимитната активност на лечебните заведения. Това оказва се от уеб страницата на съда.

 

На съвещанието са участвали 10 конституционни съдии. Решението e признато единомислещо със мнение по претекстовете на арбитър Янаки Стоилов.

В оспорения текст се споделя, че Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) не заплаща за оказана от лечебните заведения здравна и дентална помощ в нарушаване на посочените в техните контракти размери и стойности.

 

По това дело Конституционен съд бе сезиран през септември предходната година от Върховния административен съд.

 

Питането е по мотив дело, формирано пред ВАС по тъжби на Националното съдружие на частните лечебни заведения против няколко разпореждания в Националния рамков контракт за медицинските действия сред НЗОК и Българския лекарски съюз за интервала 2020 - 2022 година.

 

По делото са присъединени за взаимно разглеждане и тъжби на Многопрофилната болница за интензивно лекуване " Сърце и мозък ”, на Сдружение на общинските лечебни заведения в България и други.

 

С наредбата на текста от ЗЗО законодателят е забранил на НЗОК да заплаща за оказана от лечебните заведения здравна и дентална помощ в нарушаване на посочените в техните контракти размери и стойности. Под „ нарушаване “ в съответния случай се приема надхвърляне на избраните в Националния рамков контракт размери и стойности на контрактуваните медицински действия.


Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР