Конституционният съд (КС) обяви за противоконституционен избора на Станислав Тодоров

...
Конституционният съд (КС) обяви за противоконституционен избора на Станислав Тодоров
Коментари Харесай

КЕВР спира да работи

Конституционният съд (КС) разгласи за противоконституционен избора на Станислав Тодоров за ръководител на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). Той губи поста си, а част от решенията на комисията в последните пет месеца могат да се оспорват от заинтригуваните страни.

Висшите съдии оповестиха за противоконституционно решението на Народното събрание от 9 февруари 2022 година за избиране на ръководител на КЕВР, се споделя в известие на Конституционния съд. Решението на Конституционен съд е взето с 9 гласа. Единствено арбитър Соня Янкулова е подписала решението с изключително мнение. След оповестяване на решението ГЕРБ-СДС изиска неотложно чуване на министъра на енергетиката Александър Николов.

Според правния портал Lex.bg. последствието от вчерашното изговаряне на конституционните съдии е, че Станислав Тодоров в никакъв случай не е бил отпред на регулатора. Това значи, че се " отваря вратата " за оборване на решения на КЕВР, признати след встъпването на Тодоров на поста. Това не значи автоматизирано, че всички решения на КЕВР може да бъдат поставяни под въпрос, а вероятно само тези, при които неговият глас е бил решителен за образуване на болшинство - членовете са се разделили 3 на 2 и той е бил третият.

В решението на Конституционен съд е маркирано, че " участниците в процедурата по желание при нейното започване са формирали законни правни упования, почиващи на настоящата правна уредба, че процедурата ще приключи в сходство с правния режим, съгласно който е почнала ". Междувременно обаче с промени в Закона за енергетиката се трансформираха условията за стаж в областта на енергетиката за заемане на длъжността " ръководител на КЕВР ". При приемането на решението народните представители, участващи в процедурата, са били лишени от опцията при равни правни условия да внасят оферти за кандидатури за началник на КЕВР, счита Конституционен съд.

С решението на Конституционен съд се споделя, че изборът на шефа на КЕВР е противоконституционен. Това има значение за актовете на комисията и за бъдещето на комисията, съобщи по-късно на конференция Станислав Тодоров. Той обаче изясни, че решенията на КЕВР, които засягат всички жители - за новите цени на тока, парното и газа, не са противозаконни. Причината е, че те са взети единомислещо и неговият глас не е бил от решаващо значение. По отношение на цената на парното - действителното повишаване по неговите думи би било с към 120%, само че комисията е намерила вид то да бъде по-малко, в това число като е спряла субисидиите на ВЕИ-производителите. Всички тези решения, които касаят сметките на жителите, са годни, съобщи Тодоров.

От думите му не се обясни кой следва да извършва длъжността ръководител на комисията до избора на нов от Народното събрание. Според специалиста по конституционно право доцент Наталия Киселова решението на Конституционен съд влиза в действие незабавно. " Съветът на юристите в комисията е, че няма годна догадка, при която бих могъл да упълномощя някого да ме замества, в случай че към този момент знам за решението на съда ", сподели Тодоров.

Тодоров се обърна към партиите в Народно събрание с молба да започват колкото може по-бързо нова процедура за избор на ръководител. При настоящето решение няма по какъв начин да бъде избрана нова цена на газа от 1 август, посочи Тодоров. Той добави, че с решението на Конституционен съд дейно КЕВР стопира да работи - няма по какъв начин да бъдат годни негови заповеди, в това число за работата на администрацията.

В момента, в който бъде обнародвано решението на Конституционен съд, сме подготвени да стартираме процедура за избор на ръководител, разгласи по-касно шефът на енергийната комисия в Народното събрание Радослав Рибарски. Надявам се да се явят повече претенденти, добави той.

Изборът бе нападнат от ГЕРБ

Станислав Тодоров встъпи в служба на 10 февруари 2022 година Още на 8 март Конституционният съд образува дело за избора му. Решението на Народното събрание бе атакувано от депутати от групата на ГЕРБ, които твърдяха, че с него е погазен правилото на правовата страна. Това е станало с измененията на критериите, на които да дават отговор номинираните за поста, подхванати след откриването на процедурата за избор на нов регулаторен началник. " Процедурата по избора на ръководител на КЕВР е почнала при действието на едни материални предпоставки за условията, на които би трябвало да дава отговор претендентът за ръководител на КЕВР, а е приключила при други ", обявиха тогава от ГЕРБ. Преди да бъде номиниран за ръководител на КЕВР, Тодоров изкара към седмица като зам.-министър на енергетиката. При назначението му бе посочено, че Тодоров има девет години мениджърски опит в бранш енергетика по време на работата си в " Ей И Ес Марица Изток 1 ".



.

Последвайте или харесайте вестник " ДУМА " във ФЕЙСБУК --> <--

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР