Конституционният съд (КС) може да изиска от съответната държава официално

...
Конституционният съд (КС) може да изиска от съответната държава официално
Коментари Харесай

Наталия Киселова: КС може да пита Канада откога Петков не е неин гражданин |

" Конституционният съд (КС) може да изиска от съответната страна публично пояснение от кой момент едно лице е или не е неин жител ", съобщи пред БНР преподавателят по конституционно право в СУ доцент Наталия Киселова.

" Въпросът за поданството е по-голям. Въпросът от по кое време е или не е едно лице жител, се взема решение от националното законодателство на всяка обособена страна ", добави тя.

Доц. Киселова е един от специалистите, чието мнение Конституционен съд е изискал по делото.

По думите ѝ въпросът може в допълнение да се усложни в случай че стартира оборване на актовете, издадени от Петков като длъжностен стопански министър. 

Тя добави, че Петков може да бъде съден, в случай че решението на Конституционен съд е отрицателно. Според нея обаче надали ще има такова деяние на фона на предизборната акция.

Ще изслушат ли Петков в Конституционен съд

" Въпросът с поданството за нас е изчистен като доктрина. Дали Конституционен съд може да изиска чуване на Кирил Петков - господин Петков не е страна в този спор. И от тук съдът може да допусне, в случай че реши, само че то е с цел да не наподобява, че се пробват да му запушат устата, въпреки че медиите му дават задоволителна опция да приказва на господин Петков, само че той не е страна ", разяснява доцент Киселова във връзка настояването на Кирил Петков да бъде изслушан в зала, а съвещанието да бъде обществено. Тя добави, че каквото и решение да вземе Конституционен съд, недоволни постоянно ще има, защото спорът се взема решение на прага на предизборната акция.

Как стартира всичко

Съдът беше, откакто Има Такъв Народ разгласиха информацията, че Петков има двойно поданство - българско и канадско. По Конституция членове на Министерския съвет могат да бъдат единствено български жители. Затова и ГЕРБ нападнаха в Конституционен съд президентския декрет за назначението на служебния кабинет в частта, с която Петков е избран за министър..

" За мен сега е много шокиращо по какъв начин ГЕРБ се пробват да употребяват тази обстановка, откакто те десетилетие и повече са правили друго ", разяснява тя и добави, че по време на ръководството на Борисов от опозицията на няколко пъти са сезирали Конституционен съд и директно преди произнасянето на съда, в Народното събрание са променяли законовите разпореждания.

Днес Конституционният съд ще заседава по проблема с двойното поданство на някогашния длъжностен министър на стопанската система Кирил Петков. На това съвещание би трябвало да бъде прегледана бележката, която удостоверява, че към 20 август 2021 година Петков не е канадски жител..
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР