Конституционният съд (КС) единодушно се произнесе, че решението на предишното

...
Конституционният съд (КС) единодушно се произнесе, че решението на предишното
Коментари Харесай

Съдът: Депутатите са отстранили шеф на Сметната палата в нарушение на Конституцията

Конституционният съд (КС) единомислещо се произнесе, че решението на предходното Народното събрание да освободи Цветан Цветков като ръководител на Сметната палата е противоконституционно. Решението и претекстовете към него към момента не са оповестени.

Той по самодейност на ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и " Български напредък ". Обяснението бе, че мандатът му е изминал преди една година, през 2022 година За изпълняващ длъжността ръководител беше издигната заместничката на Цветков Горица Грънчарова - Кожарева, като болшинството подцени обстоятелството, че нейният мандат също е изминал. Вместо да открие процедура за избор на нов ръководител, Народно събрание реши да освободи Цветков и да постави Грънчарова-Кожарева.

 ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и " Български напредък " желаят незабавно премахване на ръководителя на Сметната палата (обновена)

Решението на Народното събрание

Решението на Конституционния съд идва в деня, в който се чака бюджетната комисия в Народното събрание да разиска и одобри правила за избор на нов началник на Сметната палата.

Обявявайки решението на Народното събрание за противоконституционно съдът го афишира за невалидно от момента на приемането му. Това следва от признатото през 2020 година от Конституционния съд тълкувателно решение, с което той постанови: " Обявените за противоконституционни ненормативни актове - закони във фиктивен смисъл, решения на Народното събрание и укази на президента - са невалидни от момента на приемането или издаването им ", оповестява

 Цитат на деня: Ако Народното събрание уволнява шефа на Сметната палата, по какъв начин ли се усеща инспектор в община Цитат на деня: Ако Народното събрание уволнява шефа на Сметната палата, по какъв начин ли се усеща инспектор в община

След решението на Конституционния съд поражда казус - за противоконституционно е оповестено освобождението от служба на човек с изминал мандат, като решението на Народното събрание е невалидно. От решението на съда обаче не следва Цветан Цветков да бъде възобновен на служба, защото и все още на освобождението му е бил с изминал мандат, изяснява изданието.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР