Конституционният съд е допуснал за разглеждане по същество жалбата на

...
Конституционният съд е допуснал за разглеждане по същество жалбата на
Коментари Харесай

Конституционният съд допусна за разглеждане жалбата срещу промените в изборното законодателство

Конституционният съд е позволил за разглеждане всъщност жалбата на " Продължаваме промяната " и " Демократична България " против измененията в Изборния кодекс, които бяха признати В края на януари с ясното осъзнаване, че съдът няма да успее да се произнесе преди вота на 2 април, двете обединения сезираха конституционните съдии поради " неравнопоставеното отнасяне " на жителите, практическото изтриване на машинното гласоподаване и анулацията на избора на хората по какъв начин да гласоподават.

Инициативата за разработване на конституционна тъжба бе, когато народните представители отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху Изборния кодекс и събра поддръжката на 73 депутати (от " Демократична България " и " Продължаваме промяната " ).

 Две обединения внасят тъжба в Конституционния съд против изборните промени Две обединения внасят тъжба в Конституционния съд против изборните промени

Конституционните съдии единомислещо са взели решение, че позволяват за разглеждане наредбата в Изборния кодекс, която дава опция за избор за гласоподаване с хартиена или машинна бюлетина. " Демократична България " и " Продължаваме промяната " нападнаха текстовете с аргумента, че макар употребяваният от съперниците им мотив, връщането на хартиената бюлетина не дава опция за избор на българските жители, тъй като хората в по-малките секции по този начин или другояче нямат право на избор и гласоподават наложително единствено на хартия. Освен това новата коалиция счита, че след смяната в метода, по който ще се реализира машинния избор, устройствата са сведени до принтери и това трансформира машинната бюлетина в еквивалент на хартиената бюлетина, лишавайки де факто гласоподавателите от избор.

Съдът ще прегледа точно и текстовете, които засягат отпечатването на бюлетината от машината, хартията, която ще бъде употребена за задачата, това, че машинната бюлетина ще бъде пускана в обособена урна, както и че по-късно ще се броят на ръка от секционните изборни комисии. Съдиите ще излязат с решение и за това, че единствено парламентарни обединения ще могат да получат достъп до изходния код на устройствата, както и че се слага изискване в секциите зад граница да няма машини, в случай че не може да бъде обезпечено техническо лице, което да приказва български.

В определението на Конституционния съд се отбелязва, че е отклонено настояването за изговаряне в частта, която визира машинното гласоподаване отвън страната в секциите, за образуването на които са подадени по-малко от 300 заявки.
Промените в изборното законодателство бяха прокарани за малко над 40 часа от ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия. Първоначалната самодейност пристигна от социалистите, които упорстваха единствено за връщане на хартиените бюлетини във всички секции. Предложенията им обаче на правната комисия. След бурна социална и политическа реакция ГЕРБ, само че превръщането на машините в принтери посредством.
Съдът не разполага с съответен период, в който да се произнесе. Единственото изискване е решението да бъде взето с болшинство от повече от половината от всички съдии, т.е. най-малко 6 души, защото сега съставът им е непопълнен и те са общо 11.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР