Конституционният съд допусна за разглеждане питането на бившия главен прокурор

...
Конституционният съд допусна за разглеждане питането на бившия главен прокурор
Коментари Харесай

Гешев: Явно сериозно притесних дълбоката държава и крадливото задкулисие

Конституционният съд позволи за разглеждане питането на някогашния основен прокурор Иван Гешев по отношение на измененията в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за правосъдната власт, с които беше въведен механизъм за следствие на обвинител №1 и беше свалено болшинството за освобождението му. Решението им всъщност обаче ще бъде взето на по-късен стадий.

Няколко дни откакто Народното събрание изключително вкара в пленарна зала измененията в Наказателно-процесуален кодекс, с които на процедура се вкарва механизма за следствие на основния прокурор, Иван Гешев извърши заканата си и нападна текстовете пред Конституционния съд.

В писмото си, някогашният основен прокурор подсещаше, че към този момент има призната законова рамка, съгласно която всеки обвинител у нас може да проверява основния прокурор. Гешев нападна и правилото, че може да бъде отхвърлен от поста с по-малко гласове, в сравнение с ръководителите на висшите съдилища у нас. Вносителите на законопроекта при гласуването му се мотивираха с другите функционалности и пълномощия, които имат тримата огромни в правосъдната власт.

В идващите месеци висшите магистрати би трябвало да решат дава отговор ли на Конституцията признатия механизъм за следствие на основния прокурор, както и дали е законно някогашният обвинител номер едно да е бил определен със 17 гласа, а освободен с 13, след смяна в закона.

Самият Иван Гешев разяснява проблема в обществената мрежа.





В профила си във Facebook, някогашният основен прокурор написа, че " рекордно бързото ми премахване трябваше да изпревари произнасянето на Конституционния съд.

И до момента в който Конституционният съд взема решение дали е законно отстраняването на Иван Гешев, изцяло легално в ход е към този момент процедурата по желание на идващия основен прокурор.

“Да, смятам, че това е процесуална спънка за продължение на процедурата във Висшия правосъден съвет. На идващия Пленум на Висшия правосъден съвет идната седмица, този въпрос ще бъде разискван и се надявам процедурата да бъде спряна ”, съобщи министърът на правораздаването Атанас Славов.

„ Това ще реши Висшият правосъден съвет. Това е единственият орган, който може да реши дали ще стартира нова процедура, следва да разберем, напълно. Защото тя предпоставя въпреки всичко и другите органи в правосъдната власт и те отначало да се изберат, членове на Висшия правосъден съвет, което, съгласно мен, е проблем ”, акцентира Стою Стоев, ръководител на парламентарната правна комисия.

„ Аз считам, че Висшият правосъден съвет би трябвало да се движи по решението, което е взел. Ако желае да го преразгледа, това е негова воля ”, уточни Десислава Атанасова, ръководител на ПГ на ГЕРБ – Съюз на демократичните сили.

Заедно с механизма за следствие на основния прокурор, депутатите одобриха, че до три месеца би трябвало да се организира и избор за нов състав на Висш съдебен съвет.

„ Аз смятам, че би трябвало да се изчакат промените в Конституцията, тъй като те ще засягат структурата и действието на Висш съдебен съвет. Очакването е да бъде разграничен Висш съдебен съвет на Висш правосъден съвет и на Прокурорски съвет ”, съобщи Надежда Йорданова, народен представител от ПГ на Политическа партия – Демократична България.

Поредният невиждан правосъден проблем Висшият правосъден съвет се чака да прегледа идващият четвъртък.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР