Конституционния съд на Армения признава резултатите от предсрочните парламентарни избори

...
Конституционния съд на Армения признава резултатите от предсрочните парламентарни избори
Коментари Харесай

Изборите в Армения са законни, Пашинян ги печели

Конституционния съд на Армения признава резултатите от предварителните парламентарни избори за годни. Решението разгласи ръководителят на съда Арман Диланян, оповестява ТАСС, като цитира локални медии. " Конституционният съд постанови да удостовери решението на Централната изборна комисия на Армения по отношение на резултатите от предварителните парламентарни избори на 20 юни 2021 година ", сподели Диланян.

На 2 юли блокът на третия президент на Армения Серж Саркисян и някогашният началник на Националната работа за сигурност Артур Ванецян " Имам достойнството " заведоха дело в Конституционния съд с искане да касират вота.

Според Централната изборна комисия на Армения, " Граждански контракт " на премиера Никол Пашинян печели изборите с 53,91% от гласовете, а второто място е заето от блока " Армения " с 21,9% от гласовете. В новия парламент ще бъде включен и блокът " Имам достойнството ", който завоюва 5,22%.
 Временни резултати: Пашинян води на парламентарните избори в Армения с над 54% Временни резултати: Пашинян води на парламентарните избори в Армения с над 54%
Премиерът на Армения и водач на партията " Граждански контракт " Никол Пашинян поздрави своите последователи за успеха на предварителните па...

Останалите партии не съумяха да преодолеят бариерата от 5 %.

Пашинян резервира властта си след парламентарните избори, макар че беше всеобщо упрекван за военното проваляне предходната година в анклава Нагорни Карабах.

Армения би трябвало да промени Конституцията и още веднъж да стане президентска република. За това. През 2015 година, след приемането на промени в главния закон, Армения мина от президентска към парламентарна форма на ръководство.

Както съобщи Саркисян, в този момент страната не може да бъде наречена " нито президентска, нито парламентарна република, когато министър председателят ръководи ". По думите му " хората имат огромна власт, само че не и отговорност ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР