Конституционните съдилища през изминалите десетилетия се утвърдиха като основен гарант

...
Конституционните съдилища през изминалите десетилетия се утвърдиха като основен гарант
Коментари Харесай

Славов: Конституционните съдилища се утвърдиха като основен гарант за върховенството на правото

Конституционните съдилища през миналите десетилетия се утвърдиха като главен поръчител за върховенството на правото, не просто за върховенството на Конституцията. Това сподели министърът на правораздаването Атанас Славов в приветствието си по време на първата среща на Балканския парламентарен конгрес, която се организира в София.

Министър Славов означи, че в Европейския съюз (ЕС) конституционните съдилища са в непрекъснат разговор със Съда на Европейски Съюз, с другите конституционни съдилища, с цел да могат " да създадат доста по-ясен и изпъкнал облика на това, което назоваваме общи европейски полезности ", оповестява Българска телеграфна агенция.

" В Европейски Съюз конституционните съдилища имат извънредно значима роля, с цел да усилват гласа на полезностите по отношение на другите ползи, неведнъж конюнктурни, било на държави-членки, общности или корпорации ", уточни Славов. 

Министърът на правораздаването означи, че в България преди няколко месеца е импортиран план за промени в Конституцията, като една от задачите му е да отвори българския парламентарен съд за жителите посредством въвеждането на директна самостоятелна конституционна тъжба. По думите му въвеждането ѝ ще бъде предизвикателство за Конституционния съд, за юридическата и политическата система. Той изрази вяра Народното събрание да направи тази смяна по уравновесен метод, с цел да няма противоположен резултат.

На откриването на форума участват Кун Ленартс, ръководител на Съда на Европейския съюз, Марко Бошняк, заместник-председател на Европейския съд по правата на индивида, Вера Йоурова - заместник-председател на Европейската комисия, вицепремиерът Мария Габриел, представители на посолства и на университетските среди.

Във форума вземат участие представители на конституционните юрисдикции на Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Косово, Румъния, Република Северна Македония, Турция, Хърватия и Черна гора.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР