Конституционните промени са по-скоро оправдание за формиране на правителство, отколкото

...
Конституционните промени са по-скоро оправдание за формиране на правителство, отколкото
Коментари Харесай

Конституционните промени са по-скоро оправдание за формиране на правителство: Даниел Вълчев

Конституционните промени са по-скоро опрощение за образуване на държавно управление, в сравнение с причина. Това съобщи проф. Даниел Вълчев, декан на Юридически факултет на Софийския университет " Св. Кл. Охридски " в утринния блок " Денят стартира ". Той разяснява дневния ред на страната и законодателните цели.

    " Конституционни промени се направиха много от 1991 година насам, дори прекалено много по моя усет. Акцентът трябваше да бъде върху правосъдната система. Но като че ли се работи на парче, направи се единствено първа крачка. И втора крачка би трябвало да се направи. Ще ви обясня какво имам поради. Преди години, когато бях министър на образованието, ме поканиха на първа копка на учебно заведение до Пловдив. Отивам, радваме се, ще има ново учебно заведение, обливам вода. Но виждам - кметът не се радва. Питам го за какво не се радваш. А той ми дава отговор - по какъв начин да се веселя, като вие сте четвъртият министър, който прави първа копка. Горе-долу и с Конституцията е по този начин. "

Проф. Вълчев обърна внимание и на спора сред ръководещи и президент.

    " Това е един взаимно преференциален спор. Има зложелател, към който споделяме - дайте да се обединим. От другата страна също има интерес. Когато има огромна коалиция в едно общество - първата и втората политическа мощ, то има съпротива, само че тя би трябвало да е по-малка и повече се радикализира. Формирането на такава коалиция обаче докара до неодобрение измежду част от гласоподавателите. Защото смяната не се случи. Последните 15 години Борисов ръководи и това не се промени. Трябва да си кьорав, с цел да не го виждаш ".

Вълчев счита, че локалните избори надали ще бъдат предварителна борба сред президентски претенденти и претенденти на ръководещата коалиция. " Много комплицирано е да се каже. По-скоро изборите ще покажат съотношението сред главните играчи, в това число и вътре в обединението Борисов - Петков. "

По мотив нещастието с блъснатото 15-годишно момче на ул. " Гурко " в София проф. Вълчев разяснява, че когато законодателният орган единствено усилва наказателната принуда това не довежда до трайни резултати.

    " Трябва да има настоящ надзор, а освен промени в закона. Вървим в направления, в които няма какво да произтече. Не запознат съм защита на публичния ред, само че адвокатската фирма ми е на улица " Иван Вазов " и всеки ден по няколко пъти минавам около Софийския университет. Не съм видял патрулиращ служител на реда в центъра на София, с изключение на като няма митинг. А вие? Това не е обикновено. "

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР