Конституционалистът обясни в студиото на Euronews Primetime, че президентът има

...
Конституционалистът обясни в студиото на Euronews Primetime, че президентът има
Коментари Харесай

Конституционалист: Да стане конституционна криза е преекспонирано

Конституционалистът изясни в студиото на Euronews Primetime, че президентът има две отговорности, според измененията в Конституцията – едното е обвързвано с образуването на служебното държавно управление, доколкото там е дадена опцията той да въздейства, а другото е насрочването на парламентарни избори в двумесечен период.

Това са две паралелни процедури, които не са взаимообвързани. Те не следват една от друга и президентът следва да ги упражни взаимно, т.е. редом.

„ В този подтекст са нужни два указа при осъществяване на тези две отговорности “, добави конституционалистът.

 

„ Рискът тук е точно от формиране на служебно държавно управление, което е с ярка политическа багра, тъй като всред претендентите, които следват да бъдат служебни министър председатели, са лица, излъчени от несъмнено парламентарно болшинство “, уточни доктор Колев.

 

„ Дори и при подаване на оставка на държавното управление, и гласоподаване на такава, в каквато догадка се намираме в този момент, това държавно управление се резервира. Тоест, държавното управление в оставка ще продължи да действа досега, в който бъде назначено служебно такова от страна на президента, или не бъде определено постоянно от Народното събрание “, сподели още той.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР