Констатираните от ЮНЕСКО слабости от страна на държавата, централните и

...
Констатираните от ЮНЕСКО слабости от страна на държавата, централните и
Коментари Харесай

ЮНЕСКО предлага Охрид и Охридското езеро да бъдат обявени за застрашени обекти

Констатираните от ЮНЕСКО недостатъци от страна на страната, централните и локални институции във връзка с Охридското езеро и град Охрид като културно завещание провокират безпокойствие. В отчета на международната организация се предлага Охридският район да бъде вписан в листата на ЮНЕСКО за застрашени международни благосъстояния, защото дава отговор на всички критерии за това.

Докладът от към 100 страници за положението на района е изпратен до всички държавни институции по подготвеност и отразява обстановката на терен с всички пропуски, неточности, неизпълнени задължения за усъвършенстване и така нататък

Докладът е сериозен и реален, само че на първо място неподходящ, тъй че евентуално няма да има огромна разлика с окончателния му вид, което евентуално ще сложи Охридския район в листата на застрашените международни естествени и културни благосъстояния, заяви МИА.

Според документа, управляващите на централно и локално равнище не са изпълнили поетите през 2017 година задължения за понижаване и премахване на разпознатите закани за предпазената повърхност. Дори в противен случай - дадени са образци за продължаващи практики против предизвестията, изложени в Реактивната мониторингова задача на ЮНЕСКО за 2017 година Пренебрегването на естественото и културно благосъстояние води до постепенна ерозия на атрибутите, с помощта на които той се радваше на получения статут.

Все още съществуват и се създават проекти и планове, които не са в сходство със статута на ЮНЕСКО. Регистрирани са и нови закани, свързани с ръководството на институциите, в допълнение на незадоволителното използване на законовите разпореждания. Това докара до отрицателни последствия в планирането и развиването, в това число с оферти за мегаломански планове, довели до нарушение на естествения и градския образ на града и по-широката предпазена зона, като по този метод регионът на Охрид е извършил изискванията за включването му в листата на застрашените международни полезности на ЮНЕСКО.

Сред установените проблеми в отчета е посочено несъразмерна и неконтролирана урбанизация, закъснение при работа с нелегално строителство както на брега, по този начин и в предпазената градска зона, дерогация на околната среда, нефункционалният колектор, неналичието на хранилище за твърди боклуци и други.

Населението също няма отговорно отношение към международните културни и естествени полезности. Регистрирано е изхвърляне на боклуци на противозаконни сметища, монтиране на слънчеви колектори върху къщи в остарялата част на Охрид, което изкривява достоверния образ, както и инсталирането на градско съоръжение и сенници с друг външен тип и цвят в непосредствена непосредственост до културни полезности и монументи на културата.

Не са пощадени и институциите, основани да се грижат за паметниците на културата и природата, написа още в отчета.

Документът съдържа редица рекомендации за предприемане на ограничения, някои от които би трябвало да се осъществят неотложно, а за други е възложен период.

Настоява се незабавно да продължи процесът на унищожаване на противозаконни здания от бреговата линия на езерото, като се изготви указател на противозаконните здания във всички общини в района и се вкара действителен мораториум върху строителството до приемането на нови устойчиви градоустройствени проекти.

Посочва се нуждата от търсене на различни направления за далекопроводи, за ж.п. линията по Коридор № 8, за газопровода Битоля - Елбасан, за автомагистралата Требенища - Струга, контрола върху потреблението на водата от езерото за електрическа енергия и други.

Позицията на държавното управление е, че ще се изготви взаимен отговор на всички наранени в отчета страни.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР