Констанца и Мангалия се смятат за най-добрите летни курорти на

...
Констанца и Мангалия се смятат за най-добрите летни курорти на
Коментари Харесай

Констанца гони целогодишен туризъм с иглута

Констанца и Мангалия се считат за най-хубавите летни курорти на Румъния. Там през последните години локалните управляващи влагат доста в инфраструктурата, с цел да основат условия за привличане на румънски и задгранични туристи, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Цялата черноморска линия на нашата съседка е част от Северна Добруджа, където е люлката на българската страна и от нея са останали съществени археологически монументи. Град Тулча е бил част и от Българската екзархия, съгласно фермана публикуван от турския султан. Северна Добруджа остава в рамките на българското землище на практика до Сан-Стефанския контракт и Берлинския конгрес през 1878 година, по силата на които е отдадена на Румъния. Букурещ по това време стачкува против тази облага, тъй като си дава сметката, че това ще посее враждата сред двата близки народа – българския и румънския, които преди този момент в никакъв случай не са воювали между тях и постоянно са си помагали. Много бързо управляващите в Кралство Румъния правят оценка качествата на Северна Добруджа и както се споделя в поговорката с апетита идва яденето. Северна Добруджа става плацдарм за разширението на румънските аспирации към България и една от аргументите за войните, които се водят сред Букурещ и София през 1913 и 1916-1917 година На процедура до 40-те години на предишния век болшинството от популацията в района на Северна Добруджа е определяно от западните учени като българско. След подписването на Крайовската конвенция през 1940 година противоречивите въпроси се урегулират, връща се Южна Добруджа на България, прави се замяна на население.

Днес Констанца или както преди време са я наричали Кюстенджа се намира на 50 км от граничния пункт Дуранкулак. Независимо от ниските температури даже и през зимата центърът на града е многолюден и изпълнен с туристи, за положителната атмосфера се грижат многочислените ресторантчета.

На централния площад заведенията търсят автентичен метод за привличане на туристите. Най-интересните са по този начин наречените иглута – фамозните къщи на ескимосите тук имат друго и надалеч по-приятно предопределение. Цените в заведенията не се разграничават доста от тези у нас.

Същото се отнася и до цените в локалните магазини и търговски вериги, в случай че сте решили да си напазарувате при нашите северни комшии. Цената на яйцата, които са една от най-търсените и известните артикули в навечерието на светлите Великденски празници, варира сред 40 и 80 стотинки, според от метода на развъждане – дали са от свободни кокошки или кокошки „ плебеи “.

Кюстенджа е обвързвана с българската история и със своите персони, родени в града. Сред тях са известният артист Сава Огнянов и дипломатът Коста Списаревски, чийто племенник е бранителят на небето на София и България по време на Втората международна война Димитър Списаревски.

Освен туристически център Кюстенджа е значим стопански и транспортен център. Тук се намира най-голямото пристанище на Румъния на Черно море, по своя товарооборот то е по-голямо от варненското и бургаското взети дружно. Градът разполага и с летище, което е в близкото населено място Българи, с днешно име Михаил Когълничану. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР