Константин Втори, последният гръцки крал, е починал на 82 години

...
Константин Втори, последният гръцки крал, е починал на 82 години
Коментари Харесай

Отиде си последният крал на Гърция - Константин Втори

Константин Втори, последният гръцки крал, е умрял на 82 години в болница в Атина. Той е получил инсулт.

Потомък на датското кралско семейство Глюксбург, той е втори братовчед на английския крал Чарлз III и кръстник на Уилям, принц на Уелс.
                             

Роден е на 2 юни 1940 година - второто дете и единствен наследник на крал Павел I и кралица Фредерика. В деня на раждането му от хълма Ликабет са създадени 101 оръдейни залпа, които съобщили, че се е родила мъжка рожба, престолонаследник.

Константин II се възкачва на трона на 23-годишна възраст през 1964 година, тъкмо откакто печели златен олимпийски орден по ветроходство. След промени, настъпили в ръководството на страната, се постанова да напусне Гърция. Той и брачната половинка му Ан-Мари живеят в предградието Хампстед Гардън, Лондон.
 
                             

Титлата му като крал беше публично анулирана на референдум през 1974 година след рухването на хунтата, когато гръцките гласоподаватели потвърдиха премахването на монархията и основаването на Третата гръцка република, напомня " Фокус ".

Константин Втори пътува с датски паспорт като датски принц. Той губи гръцкото си поданство през 1994 година, откакто отхвърля да одобри паспорт с фамилното име Глюксбург, аргументирайки се, че името му е " Константинос Гръцки ".

Последната му обществена изява беше през октомври 2022 година, когато излезе на вечеря в центъра на столицата със сестрите и брачната половинка си, заяви Би Ти Ви.

До гибелта си той продължава да назовава себе си " крал на Гърция ", а децата си " принцове “ и " принцеси ", макар обстоятелството, че Гърция не признава монархическите им трофеи.
 
                             

Ще бъде заровен като частно лице, покрай своите предшественици в фамилния замък Татой. Това е било решено на съвещание под управлението на гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис, съобщи АНА-МПА.

На съвещанието е взето решение, че църквата, в която ще се организира погребалната работа, ще бъде избрана след консултация сред държавното управление и фамилията.
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР