Константин МишевПокрай датата с 80-годишнината от спасяването на българските евреи

...
Константин МишевПокрай датата с 80-годишнината от спасяването на българските евреи
Коментари Харесай

Сюжет за фейлетон – Живков – Янко спасява българските евреи или как спряхме в САЩ един филм на комунистическата пропаганда

Константин Мишев

Покрай датата с 80-годишнината от спасяването на българските евреи и публикацията на Силвия Авдала 
 се сетих за една остаряла история – по какъв начин спряхме излъчването на агитационен филм по Американската социална телевизия

Беше пролетта на 1987 година. Или 1988 година. От Вашингтон ми се обади Дими Паница /Reader`s Digest/ и ми сподели, че събира дребна група български емигранти, с цел да гледаме кино лентата " Ешелоните на гибелта. И да дадем мнение на Американската социална телевизия дали филмът дава отговор на историческата истина. Заедно със Стефан Груев и тогавашната ми другарка, която е еврейка, заминахме за столицата. Беше проведена частна прожекция. 
След края на лентата всички до един изразихме безапелационната позиция, че филмът е агитационен и няма нищо общо с истината за спасяването на българските евреи. Нещо повече, " Ешелоните... " внушаваше, че Тодор Живков (Янко) е изиграл най-важната роля в тази историческа и човешка драма. 

Успяхме да убедим PBS ( Public Broadcasting Service) да не излъчва този филм

 
Години по-късно му описвам на Филип Трифонов, който играеше Янко във кино лентата, че имам грях към него. Но той се засмя и сподели, че сме постъпили вярно.

Погледнах какво е писано за този филм след измененията. И открих една чудесна публикация на Иван Бутовски в различен вестник (168 часа). Но в този момент Иван ми изпрати нещо още по-интересно. Той е попитал Филип Трифонов дали е имало напън по времето, когато е сниман кино лентата. И Филип му споделя следното:
" Та на въпроса имало ли е напън върху сценариста:
Ако е имало напън върху сценариста Хаим Оливер, то е било от страна на режисьора, който изиска от него да  махне сцената, в която младият Тодор Живков се разхожда из Народното събрание преди  9 септември 1944 година и убеждава Димитър Пешев да предприеме нещо за спасението на евреите, примерно. Сценариста умря надали не на първия снимачен ден по време на фотосите с огромни горещини на летището.  Не зная " натискал " ли го е някой да напише този сюжет или си беше негова концепция. По скоро второто. "

Горното е за фейлетон! Тодор Живков се разхожда из Народното събрание и избавя евреите.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР