Константин Иречек е чешки историк, който отлично е познавал българите

...
Константин Иречек е чешки историк, който отлично е познавал българите
Коментари Харесай

Какво мисли Иречек за българите

Константин Иречек е чешки историк, който чудесно е познавал българите и българския метод на живот. Той е написал дисертация „ История на българите “, като трудът му се смята за първата цялостна българска научна история. Върху проучването на българската история Иречек работи до края на живота си, като не стопира да изследва нашето минало.

През 1881-1882 година Иречек е министър на националното просвещение, като заслугите му в организирането на българското образователно дело и опазването на старините ни са големи. Така че Иречек в действителност е обичал България и българите с цялото си сърце. И като същински другар не ни е спестявал истината, даже и тя да горчи. Вижте някои от цитатите му за българската народопсихология и преценете добре ли ни е опознал… Думите на Иречек са стряскащо настоящи и до през днешния ден:

• България е с население 2 милиона души, което е разграничено на три групи: някогашни министри, сегашни министри и бъдещи министри.

• Българите са доста благи с непознатите и бързо ги одобряват за свои. Бедата обаче е там, че те доста неприятно се отнасят към своите си.

• За мен най-лошото в България, е чудесното удоволствие, което имат тук хората да се преследват един различен и да скапват един другиму работата.

• …Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за богатството на неблагодарните. И сме създали толкоз доста, с толкоз малко, за толкоз малко време, че сме се квалифицирали да вършим всичко от нищо.

• Българите са доста неопитни и самонадеяни; със своите хлапашки неразбранщини бъркат развиването и бъдащността на Отечеството си. Всеки желае да стане министър. Във време, гдето всички би трябвало да се заловят за усърдна работа, с цел да уредят и възвисят Отечеството си, занимават се с дребни персонални препирни. Свидетелство за това са тукашните вестници, които в Европа са съвършенно без образец по своят си див език и жанр. Няма екстаз, няма себеотрицателен национализъм, няма горещата обич за истината и за положителното, няма единодушие (рядко можеш да намериш тука няколко души другари: единът ненавижда другия и няма по сред им съгласие…

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР