Консорциумът между китайската Хайнан“ и регистрирания в Холандия фонд Пловдив

...
Консорциумът между китайската Хайнан“ и регистрирания в Холандия фонд Пловдив
Коментари Харесай

Китайско-холандски консорциум взе концесията на летище Пловдив

Консорциумът сред китайската " Хайнан “ и записания в Холандия фонд " Пловдив Еърпорт Инвест “ е избран за концесионер на летище Пловдив, реши държавното управление на постоянното си съвещание в сряда.

До два месеца транспортният министър би трябвало да подписа концесионният контракт за използването в идващите 35 години на летището. Частният оператор ще би трябвало да влага в този период 79 083 000 евро за ремонт, поддържане и рехабилитация на съществуващата инфраструктура, както и създаване на нови уреди.

Консорциумът ще има четири години гратисен интервал за заплащането на таксата за използването на инфраструктурата. След това ще дължи заплащане, образувано от закрепена и променлива част.

Фиксирана част е в размер на 600 000 лв. без Данък добавена стойност, а променлива част съставлява 6% от общия размер на чистите доходи от всички действия за съответната година, свързани с използването на обекта на концесията, показаха от държавната осведомителна работа.

В оповестената в средата на януари 2017 година процедурата за отдаване на концесия на летище Пловдив участваха трима претенденти. През май бяха отворени офертите на ДЗЗД " Силк Роуд Пловдив Еърпорт “с водещ сътрудник швейцарска компания - " Принц декор Пройсен Кепитъл Лимитед " АД (Prinz von Preussen Capital Limited), на българския консорциум " Летище Пловдив ", който имаше поддръжката и на локалната община, и на обединяването сред китайската " Хайнан " и записаният в Холандия фонд " Пловдив Еърпорт Инвест ", зад който стои Европейския капиталов фонд.

След разглеждане на документите бе открито, че ДЗЗД " Силк Роуд Пловдив Еърпорт “ не дава отговор на критериите за асортимент и сдружението е отстранено от процедурата.

На 27 юли 2017 година бяха обществено отворени предложенията и другите двама претенденти, а отстраненият участник апелира това решение и процедурата бе краткотрайно спряна. На 1 март 2018 година обаче Върховният административен съд отхвърля жалбата като неоснователна, след което процедурата още веднъж е стартирана.

Така се е пристъпило към оценяване на офертите и преди всичко е класиран китайско-холандският консорциум.

Единият от участниците в избрания концесионер " Хайнан Груп " (HNA Group) все още разполага с почти 145 милиарда $ активи, над 90 милиарда $ доходи годишно и с над 410 000 чиновници по целия свят. Дейностите на компанията са в разнообразни сфери, като главно са съсредоточени в авиацията, технологиите, туризъма, финансите, нововъведенията и логистиката.

Хайнан Груп ръководи 14 самолетни компании с над 1250 самолета, като оперира 13 летища и над 1000 вътрешни и интернационалните линии. Годишно компанията транспортира над 100 милиона пасажера до над 260 града, сочи справката на Министерския съвет, в която липсват повече данни за холандския фонд. За него преди време някогашният длъжностен стопански министър Асен Василев заяви, че в него вземат участие вложители с опит в авиацията, както и такива с капитал от Европейския капиталов фонд,

" Летище Пловдив " не е в положително финансово положение, демонстрира оповестения му финансов доклад за 2016 година Дружеството е съумяло да свие загубата до 378 хиляди лева от 893 хиляди лева през 2015 година Общо насъбраната загуба на " Летище Пловдив " през последните години възлиза на над 6.6 млн. лева

Приходите от активността му са траяли да понижават и през 2016 година възлизат на малко над 3 млн. лева Дружеството е съумяло да свие и разноските с близо 1 млн. лева и през 2016 година те възлизат на близо 3.5 млн. лева Единствените направени вложения през предходната година са в закупуването на автоцистерна за 11 хиляди лева и възобновяване на интернет уеб страницата на летището за 2000 лева

Държавата влага в летището към 40 млн. лева в нов пътнически терминал през 2009 година с потенциал от 1000 пасажери на час. Той обаче остана едва претрупан.

Прогнозите са, че концесионерът ще развие аеропорта като логистичен център за товарни транспорти, защото Пловдив е добра база за връзка сред Китай и Европейския съюз,
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР