Конският кестен е разпространен вид в България. Освен, че ни

...
Конският кестен е разпространен вид в България. Освен, че ни
Коментари Харесай

Конски кестен - какви са ползите за здравето

Конският кестен е публикуван тип в България. Освен, че ни радва с красивите си цветове напролет той е потребен и с плодовете и семената си. 
Кои елементи на билката се използват 
Две билки се добиват от конския кестен – кори и семена. Най-много скъпи субстанции се съдържат в семената, които се берат след узряването им през есента.
Конският кестен е прочут от дълго време на хората, тъй като има скъпи лечебни свойства. Те се дължат на високото наличие на минерали като калий, фосфор и магнезий, на витамините А, С, В1, В2 и ВЗ, както и на микроелементи като мед, флуор и силиций, изясни магистър-фармацевтът Димитрия Стайкова пред БНР.
" Употребата му в здравно отношение е доста необятна и това се дължи на доста изолирани лечебни съставки. Указанията за потреблението са варикозен симптомен комплекс – , хемороиди, тромбофлебити и положения след тях, профилактика при заплаха от пораждане на тромбози след хирургични интервенции, даже раждане, разстройства в периферното артериално оросяване, даже при нощни мускулни крампи в мускулите на прасците ".
Най-добре е дивите кестени да се събират, когато сами паднат от дървото, заяви Георги Господинов, който от години се занимава със събирането на билки от региона на Пловдив и Стара Загора:
" Кестените се събират, като падат след стихия, след дъжд. Няма някакви специфични условия по какъв начин да се събират. Въпросът е да не е плесенясал, да е почернял, би трябвало да има естествен тип, както е на дървото.

Препарати с конски кестен
Препаратите от конски кестен понижават съсирваемостта на кръвта, укрепват капилярните и венозните стени, предотвратяват образуването на тромби в кръвоносните съдове и подкрепят разнасянето на към този момент формирани тромби. Наред с това съдържащите се в препаратите от кестен сапонини намаляват кръвното налягане. При лекуване на тромбофлебити с дестилат или смес от плодовете на конския кестен отокът и болките на мястото на венозното инфектиране понижават, тромботичните маси се размекват и последователно изчезват. Аналогични резултати са следени и при хемороиди. При наличност на варикозни язви на подбедриците на основата на варикозно разширени вени препаратите от кестен могат да провокират последователно ликвидиране на язвите и ускорение процеса на тяхното укрепване.
Доказано намалява холестеролното наличие в кръвта.
Начин на приложение на конски кестен
Вътрешна и външна приложимост
Спиртно-воден извлек (тинктура) се подготвя, като 50 г цветове или наситнени плодове от кестен се накисват в 1/2 л 50° ракия или водка. От получената смес се пият по 30 — 40 капки 3 — 4 пъти дневно в продължение на 3 — 4 седмици. Тази смес се употребява и за външно приложение, написа.

Нежелани реакции на конски кестен
Възможно е чувство за тресчица, гадене, тахикардия, сърбеж, обриви по кожата, уртикария. Билката е противопоказана при тежко бъбречно заболяване, хронична бъбречна непълнота, през първия триместър на бременността, свръхчувствителност към неговите съставни елементи.
Продуктите от конски кестен са противопоказани при деца, дами с менструални нарушавания, бременност и кърмене, хора, страдащи от ниско кръвно налягане, атоничен запек, хипоациден гастрит и неприятна коагулация на кръвта. Пациентите с бъбречна непълнота, които одобряват кестенови препарати, се нуждаят от непрекъснато здравно наблюдаване. Всички лица, които желаят да бъдат лекувани с това растение, би трябвало да вземат кръвен тест за протромбин и в случай че индикацията за този протеин намалее, незабавно би трябвало да спрете приема на лекарството. Трябва да се помни, че не би трябвало да се надвишава целесъобразната доза на употребяваната лекарствена инфузия или друго лекарство. Не се предлага на домашните любимци да дъвчат плодовете на кестеновото дърво, следствието е тежко отравяне. Необходимо е да се следят децата, защото плодовете на това дърво са неядливи, написа bilki.bg.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР