Консервативният Християнсоциален съюз - един от съюзниците на германския канцлер

...
Консервативният Християнсоциален съюз - един от съюзниците на германския канцлер
Коментари Харесай

Тежка загуба за хората на Меркел в Бавария

Консервативният Християнсоциален съюз - един от съдружниците на немския канцлер Ангела Меркел, понесе тежка загуба на районните избори в Бавария, оповестява Агенция Франс Прес. ХСС получава единствено 35,5 % от гласовете, демонстрират прогнозните резултати от вота. Така партия губи болшинството си в районния парламент и запива най-лошите си резултати от 1960 година. Загубата може да провокира и напрежение в много нежния съдружен баланс на държавното управление на канцлера Меркел.

„ Зелените” получиха постоянна поддръжка и се подреждат втори с 18,5 % поддръжка, демонстрират предварителните резултати. Според екзит пол изследванията крайнодясната „ Алтернатива за Германия” ще влезе в районния баварски парламент за пръв път, откакто получи 11 на 100 от гласовете. Лявоцентристките Социалдемократи сеочкава да получат към 10 на 100 поддръжка.

В Берлин ХСС е една от трите партии в съдружното държавно управление на Меркел дружно с Християн демократичния съюз и Сициалдемократите.

Така партията губи болшинството си в районния парламент, който господства от 1960 година.

В Бавария традицията повелява, че постът на министър-председателя се заема от водача на най-силната партия. Така е още от времето на Франц Йозеф Щраус - най-дълго управлявалия баварската консервативна партия Християнсоциален съюз (ХСС) - цели 27 години.

Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР