Консервативният блок ХДС/ХСС и канцлерката Ангела Меркел не успяха снощи

...
Консервативният блок ХДС/ХСС и канцлерката Ангела Меркел не успяха снощи
Коментари Харесай

Преговорите за коалиция в Германия се провалиха

Консервативният блок ХДС/ХСС и канцлерката Ангела Меркел не съумяха нощес да реализират единодушие със Свободните демократи и Зелените за сформиране на ръководеща коалиция. Това тласна най-мощната европейска страна в небивала политическа рецесия, която може да постави завършек на политическата кариера на канцлерката, предадоха Франс прес и Ройтерс.

След повече от месец усилени проучвателни диалози Свободните демократи се отдръпнаха, тъй като съгласно тях позициите на партиите са прекомерно раздалечени, с цел да се реализира съглашение за общо ръководство.

Основните противоречиви проблеми са имиграцията и околната среда, отбелязва Ройтерс. Партиите не реализираха единодушие дали бежанците да имат право на изцяло или отчасти събиране на фамилиите им в Германия. Свободните демократи и консерваторите, изключително баварските съдружници от ХСС, упорстваха за ограничение на приемането на бежанци до 200 000 годишно, с което Зелените не бяха съгласни.

Споразумение не бе реализирано и по екологичните проблеми. Зелените считат за незадоволителни напъните за ограничение на замърсяването от колите и от електроцентралите, работещи с въглища.

Този процес значи, че в Германия може да има нови парламентарни избори при започване на 2018 година Традиционните партии обаче се притесняват, че популистката Алтернатива за Германия, която завоюва 13 на 100 от гласовете през септември, може да ускори позициите си, отбелязва Ройтерс.

Канцлерката Ангела Меркел изрази страдание нощес за неуспеха на договарянията. Меркел сподели, че през днешния ден ще се срещне с президента Франк-Валтер Щайнмайер, с цел да го осведоми, че не е съумяла да се споразумее за ръководеща коалиция. Според Ройтерс решението й да се срещне с президента, който има пълномощието да свика нови избори, е знак, че канцлерката няма да прави опити да оглави държавно управление на малцинството със Зелените.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР