Консенсус между индустрията и пациентите. За това настоя председателят на

...
Консенсус между индустрията и пациентите. За това настоя председателят на
Коментари Харесай

Биоподобните лекарства подобряват достъпа на пациентите до съвременни терапии

Консенсус сред промишлеността и пациентите . За това настоя ръководителят на здравната комисия в Народното събрание Даниела Дариткова по време на полемика за преимуществата от биоподобни медикаменти, която се организира в Народното събрание.

По думите й тези медикаменти могат да доведат до резистентност на българската здравна система .

 Искат Радев да наложи несъгласие на
Искат Радев да наложи несъгласие на " циничната възбрана " за пазаруване на нови медикаменти

Депутатите наказвали болните, вместо да заловен крадците

В България работят 10% от заетите в генеричната промишленост в Европа , съобщи Явор Костов от Българската генерична фармацевтична асоциация. Времето на биоподобните медикаменти, както в България, по този начин и в Европа от дълго време е настъпило, счита той. Според Костов навлизането на сходни лекарства ще е потребно, както за пациентите, по този начин и за здравната система.

Биоподобните медикаменти са допустимо най-близки или сходни на към този момент съществуващи биологични медикаменти, които са посочили клинична равностойност във връзка с профила на резултатност и сигурност .

Те са нови биологични артикули, сходни и доста близки по еднаквост, само че към този момент позволени за приложимост лекарства. Биоподобните лекарствени артикули не са безспорни копия на референтния артикул , както е при генеричните медикаменти, които имат елементарна химична конструкция и се одобряват за идентично с референтното лекарство. Активната субстанция на биоподобното и референтното лекарство е една и съща, само че може да съществуват някои разлики във връзка със сложността на процесите на произвеждане.

 Манолова заплаши да сезира Конституционен съд за мораториума за медикаментите
Манолова заплаши да сезира Конституционен съд за мораториума за медикаментите

Не схваща по какъв начин с 2% лишават хората от вяра за лек

В процеса на утвърждение биоподобните медикаменти минават през прецизна научна оценка преди стартирането им на пазара , с цел да се подсигурява, че когато се употребяват съгласно лечебните управления за утвърдените показания, те ще бъдат толкоз безвредни и ефикасни, колкото е и референтното лекарство.

При тяхното произвеждане се съблюдават строги условия за качество като се употребяват най-модерни способи, а индустриалните уреди са предмет на инспекции сходно на оборудванията за всички останали биологични медикаменти.

Според показани данни от Адриан Ван ден Ховен - общоприет шеф на Лекарства за Европа, биоподобните медикаменти се употребяват в Европейски Съюз от 2006 като опция на референтните лекарствени артикули . За последните 10 години в страните от общността е насъбран съвсем 100% от клиничния опит, обвързван с използването на биоподобни медикаменти, като общата дълготрайност на лекуването на пациентите е над 700 милиона дни.

 За проблем с генеричните медикаменти сигнализират от сектора
За проблем с генеричните медикаменти сигнализират от сектора

Българската генерична фармацевтична асоциация изрази

По данни за 2016 продажбите на 9 от 10 биоподобни медикаменти се осъществят в Европейски Съюз . Към момента в Европейски Съюз са утвърдени към 40 биоподобни лекарствени артикули.

Най-много регистрирани биоподобни наименования има в Германия-22 продукта, Франция-15, Чехия-14 броя, Финландия, Белгия и Хърватия с 13 броя . За съпоставяне в България са регистрирани 11 биоподобни търговски наименовани я.

Биоподобните медикаменти могат да подобрят достъпа на пациентите до модерни лечения, безапелационни са специалистите. Освен това те понижават разноските за здравните системи.
От 2006 до 2016 в Европейски Съюз са спестени към 1,5 милиарда евро от въвеждането на биоподобни медикаменти. За идващите 4 години се чака спестяванията в Европейски Съюз и Съединени американски щати да доближат 49 милиарда евро.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР