Конопеното семе е хранителен източник на растителен протеин, който може

...
Конопеното семе е хранителен източник на растителен протеин, който може
Коментари Харесай

9 Ползи за здравето от конопените семена – Основани на доказателства

Конопеното семе е хранителен източник на растителен протеин, който може да обезпечи изгоди за здравето, в това число подкрепяне на храносмилането и здравето на сърцето. Конопените семена се считат за суперхрана от доста хора.

Конопените семена идват от растението коноп, научно известно като Cannabis sativa.

Въпреки че споделят един тип с канабиса (марихуаната), те принадлежат към друг вид.

Важно е да се знае, че конопените семена съдържат незначителни количества THC, психоактивният детайл в канабиса.

Тези дребни кафяви семена са богати на протеини, фибри и потребни мастни киселини като омега-3 и омега-6. Те демонстрират антиоксидантни свойства и могат да облекчат признаците на разнообразни положения, като предизвикват здравето на сърцето, кожата и ставите.

Тази публикация преглежда 9 разнообразни изгоди от конопено семе и дава оферти за включването им във вашата диета.

1. Конопените семена са с богат хранителен профил

Конопените семена са категоризирани като ядки и се отличават със забележителна хранителна стойност, характеризираща се с мек, орехов усет.

Конопените семена се открояват като отличен източник на протеини, като повече от една четвърт от общото им калорично наличие се дължи на първокачествен протеин.

Тези семена са цялостни с други хранителни съединения, в това число:

Протеин 9.47 гр
Въглехидрати 2,60 гр
Мазнини 1,20 гр
Общо мастни киселини 14.62 гр
Мононенаситени мастни киселини 1,62 гр
Полиненаситени мазнини 11.43 гр
Наситени мастни киселини 1,38 гр

Табл. 1 (конопено семе хранителна информация)

Протеин

Конопеното семе предлага чудесно наличие на протеин, сравнимо с това на соята. Само 30 грама (приблизително 3 супени лъжици) семена съдържат 9,46 грама протеин.

Тези семена съставляват цялостен източник на протеини, което значи, че те включват всичките девет съществени аминокиселини. ( 1 )

Аминокиселините служат като съществени съставни елементи за всички протеини. Тъй като тялото не е в положение да създава девет от тези аминокиселини, те би трябвало да бъдат получени от хранителни източници.

Конопените семена се открояват заради своята цялост като източник на протеини, което ги прави извънредно потребни за хора, които се придържат към вегетарианска диета или веган диета.

Трябва да се означи, че конопените семена са изключително богати на аргинин, аминокиселина, която има евентуални изгоди за здравето на сърдечно-съдовата система.

Ненаситени мазнини

Нарастващото самопризнание на изгодите за здравето, предлагани от полиненаситените мазнини, изключително омега-3 мастните киселини, става все по-изявено. ( 2 )

Конопеното семе е скъп източник на есенциални мастни киселини, измежду които е алфа-линоленова киселина (ALA), която е омега-3 мастна киселина.

Колкото и жизненоважни за поддържане на благосъстоянието, есенциалните мастни киселини не могат да бъдат синтезирани от тялото и би трябвало да бъдат усвоени посредством банкет с храна.

Балансът сред омега-3 и омега-6 е сериозен аспект.

Обикновено диетите са склонни да бъдат богати на омега-6 и с недостиг на омега-3. Въвеждането на конопени семена в диетата може евентуално да способства за възобновяване на това равновесие.

В изследване, извършено върху животни през 2015 година, включването на конопени семена и масло от конопени семена в диетата на кокошките е довело до яйца, показващи нараснали равнища на омега-3 в жълтъците и по-благоприятно съответствие на омега-3 към омега-6. ( 3 )

Освен това конопеното семе се гордее с ниски равнища на наситени мазнини и е изцяло лишено от трансмазнини.

Фибри

Значителна част от фибрите в конопените семена са съсредоточени във външната им обвивка. Когато е допустимо, изберете конопени семена, които не са белини и са с обвивките си.

Независимо от това, даже когато обвивките са отстранени, конопеното семе към момента предлага уважавано количество фибри, с към 1,2 грама фибри, налични в почти три супени лъжици.

Включването на задоволителен дневен банкет на фибри може да докара до няколко изгоди, като да вземем за пример:

  • Потискане на апетита
  • Помощ при контролиране на тежестта
  • Допринася за стабилизирането на равнищата на кръвната захар
  • Подобряване на здравето на червата

Витамини и минерали

Конопените семена съдържат незабравим подбор от витамини и минерали и са изключително богати на:

  • Витамин E
  • Фосфор

Освен това те служат като скъп източник на желязо, цинк и витамини от група В, които включват:

  • Ниацин
  • Рибофлавин
  • Тиамин
  • Витамин B-6

Конопените семена съдържат обилни количества витамин Е и съществени минерали, в това число фосфор, калий, натрий, магнезий, сяра, калций, желязо и цинк. ( 4 ) ( 5 )

Конопените семена могат да се употребяват в сурови, варени или печени. Освен това, маслото от конопено семе, исторически приета храна и лекарствено вещество в Китай от повече от 3000 години, е възхвалявано за своите изгоди за здравето.

2. Конопените семена и масло могат да бъдат от изгода при кожни болести

Мастните киселини могат да повлияят на имунните реакции на тялото ви. ( 6 ) ( 7 ) ( 8 )

Изследванията демонстрират, че салдото сред омега-6 и омега-3 мастни киселини играе роля във действието на имунната система.

Конопеното семе е скъп източник на есенциални и полиненаситени мастни киселини. Съотношението на омега-6 към омега-3 е почти 3:1, попадайки в удобния диапазон.

Проучванията демонстрират, че използването на масло от конопено семе на хора с екзема може да увеличи равнищата на главните мастни киселини в кръвта.

Това масло може също да облекчи сухата кожа, да понижи сърбежа и да понижи нуждата от медикаменти за кожата. ( 9 ) ( 10 )

3. Конопените семена могат да понижат риска от сърдечни болести

Сърдечно-съдовите болести се подреждат като водеща световна причина за гибел.  ( 11 )

Интересното е, че потреблението на конопени семена може да понижи риска от сърдечни болести.

Тези семена се отличават със обилни количества от аминокиселината аргинин, виновна за генерирането на азотен оксид в тялото. ( 12 )

Азотният оксид, газообразна молекула, провокира разширение и разпределяне на кръвоносните съдове, допринасяйки за намаление на кръвното налягане и понижен риск от сърдечни болести. ( 13 )

Цялостно изследване, включващо над 13 000 индивида, откри, че нарасналият банкет на аргинин корелира с понижените равнища на С-реактивен протеин (CRP), маркер за инфектиране. Повишените равнища на CRP се свързват със сърдечни болести. ( 14 ) ( 15 )

Освен това съществуването на гама-линоленова киселина в конопеното семе е обвързвано с понижаване на възпалението, което евентуално понижава риска от сърдечни болести. ( 16 ) ( 17 )

Изследванията върху животни също демонстрират, че конопеното семе или маслото от конопено семе може да намали кръвното налягане, да понижи вероятността от формиране на кръвни съсиреци и да улесни възобновяване на сърцето след инфаркт. ( 18 ) ( 19 ) ( 20 )

4. Конопените семена са превъзходен източник на растителни протеини

Приблизително една четвърт от калориите в конопеното семе се извличат от протеин, което отразява релативно високото наличие на протеин.

Забележително е, че във връзка с тежестта конопените семена оферират количества протеини, сравними с тези в говеждото и агнешкото месо – порция от 30 грама конопени семена, което се равнява на 2-3 супени лъжици, обезпечава почти 11 грама протеин.

Те се смятат за цялостен източник на протеини, което значи, че те включват всички незаменими аминокиселини. Тъй като незаменимите аминокиселини не могат да бъдат синтезирани от тялото, тяхното набиране би трябвало да произтича от хранителния банкет.

Пълноценните протеинови източници са изключително нищожни в царството на растенията, защото те нормално нямат аминокиселината лизин. Киноата е друга илюстрация на пълностоен източник на растителен протеин.

Конопените семена съдържат обилни равнища на аминокиселините метионин и цистеин, като в същото време се гордеят с нараснали количества аргинин и глутаминова киселина.

Освен това усвояемостта на конопения протеин е извънредно висока — надминава усвояемостта на протеина, открит в доста зърна, ядки и бобови растения. ( 19 )

5. Целите конопени семена могат да подкрепят храносмилането

Фибрите съставляват решителен съставен елемент от вашия хранителен банкет и се свързват с усъвършенствано храносмилане. ( 20 )

Целите конопени семена обезпечават забележителен ресурс както от разтворими, по този начин и от неразтворими фибри, с пропорции надлежно от 20% и 80%.

Разтворимите фибри имат склонността да образуват гелообразно вещество в стомашно-чревния тракт. Това вещество служи като скъп източник на хранителни субстанции за потребните чревни бактерии и може в допълнение да понижи скоковете в равнищата на кръвната захар и да контролира равнищата на холестерола. ( 21 )

Неразтворимите фибри от своя страна могат да улеснят гладкото прекосяване на храната и отпадъците през храносмилателния тракт. Освен това е обвързвано с понижен риск от диабет. ( 22 ) ( 23 )

6. Конопените семена могат да понижат признаците на менопауза и Постановление на Министерски съвет

Около 80% от дамите в репродуктивна възраст могат да изпитат физически или прочувствени признаци, приписвани на предменструален синдром (ПМС).

Тези признаци евентуално се дължат на сензитивност към хормона пролактин.

Конопените семена съдържат гама-линоленова киселина (GLA), която води до простагландин Е1, съединяване, което смекчава въздействието на пролактина.

В изследване, включващо дами с Постановление на Министерски съвет, приемът на 1 грам есенциални мастни киселини, в това число 210 мг GLA, дневно води до доста понижаване на признаците. ( 24 )

Други проучвания демонстрират ефикасността на маслото от иглика, богато и на GLA, за доста облекчение на признаците при дами, които не реагират на други лекувания на Постановление на Министерски съвет. Намалява болката в гърдите, депресията, раздразнителността и задържането на течности, свързани с Постановление на Министерски съвет. ( 25 )

Поради наличието на GLA, конопените семена са били обект на разнообразни проучвания, предполагащи техния капацитет за облекчение на признаците на менопаузата. Точният механизъм остава неразбираем, само че GLA в конопеното семе може да контролира хормоналния дисбаланс и възпалението, обвързвано с менопаузата. ( 26 ) ( 27 ) ( 28 )

7. Защита за мозъка

Проучване, оповестено в списание Food Chemistry, разкри, че екстрактът от конопено семе демонстрира антиоксидантни резултати при лабораторни проби, евентуално заради съществуването на канабидиол (CBD) в семената.

Преглед от 2018 година демонстрира, че CBD и други съединения в конопеното семе могат да предложат неврозащитни и противовъзпалителни резултати, дружно с евентуално контролиране на имунната система. ( 29 )

Прегледът също по този начин допуска, че заради тези перспективни качества, CBD може да предложи помощ при неврологични положения като заболяването на Паркинсон, заболяването на Алцхаймер, множествена склероза, невропатична болежка и детски гърчове.

8. Подобрява положението на кожата

Конопеното масло за възстановяване и лекуване на кожата е добре познато.

Както атопичният дерматит, по този начин и акнето могат да произтичат от хронично инфектиране, а противовъзпалителните съединения, открити в конопеното семе, могат да предложат облекчение.

Акнето, наред с други евентуални диетични фактори, може да бъде обвързвано с неналичието на омега-3. Като се има поради забележителното наличие на омега-3 в конопеното семе, те могат да оказват помощ при ръководството и облекчаването на признаците на акне. ( 30 )

Преглед в skintherapyletter се задълбочи в въздействието на диетичните корекции върху кожните положения. Въпреки че прегледът демонстрира, че нарасналата консумация на омега-3 може евентуално да ускори признаците на акне, спомагателни проучвания са от значително значение, с цел да се откри цялостната степен на тези резултати. ( 31 )

Авторите на рецензията също по този начин акцентират евентуалните изгоди от пребиотиците и растителните фибри при ръководството на признаците на атопичен дерматит. Конопените семена са изключително богати на растителни фибри.

9. За облекчване на ревматоидния артрит

Ревматоидният артрит е автоимунно заболяване, което подтиква имунната система да се насочи към личните си тъкани, което води до инфектиране на ставите.

Изследвания, извършени в човешки кафези през 2014 година, демонстрират евентуални антиревматични свойства на маслото от конопено семе. ( 31 )

И въпреки всичко, обзор от 2018 година разкри незадоволително безапелационни доказателства в поддръжка на концепцията, че канабиноидите могат да служат като дейно лекуване на ревматични положения. Авторите подчертаха нуждата от по-нататъшни проучвания в тази област. ( 32 )

Как да добавите конопено семе в диетата си

Когато се правят оценка резултатите от изследванията, значимо е да се означи, че учените постоянно употребяват дестилат от конопено семе, а не цели конопени семена.

Обелени, смлени или нарязани конопени семена се оферират за покупка в редица магазини и онлайн.

Целите семена освен служат като пълнител, само че също по този начин способстват за фибри в диетата, благоприятствайки храносмилането.

За да включите конопените семена в диетата си, можете да:

  • Поръсите цели или смлени семена върху зърнени храни или в кисело мляко.
  • Добавите семената към вашите смутита.
  • Включите конопените семена дружно с други богати на омега-3 семена в печива.
  • Направите домашно конопено мляко с цели семена.
  • Гарнирате салати с конопени семена, дружно с други семена или ядки.

Конопените семена могат да бъдат открити в определени супермаркети, магазини за здравословни храни и онлайн търговци на дребно.

Онлайн платформите също оферират разнообразни артикули от коноп, като обогатено конопено мляко и конопен протеин на прахуляк, растителна опция на суроватъчния протеин на прахуляк.

Странични резултати

Въпреки че конопените семена произлизат от растението канабис, те нормално съдържат незначителни количества тетрахидроканабинол (THC), дейното съединяване в канабиса.

Консумацията на конопени семена няма да провокира никакви психоактивни резултати.

Въпреки това, хората, подложени на проби за опиати, в това число спортисти, би трябвало да знаят, че потреблението на конопени артикули може в избрани случаи да докара до несполучливи проби на урината. Съдържанието на THC в продуктите, получени от коноп, варира според от доставчика и индустриалните способи.

Заключение

Въпреки че конопените семена получиха известност в последно време в западните култури, те от дълго време са главен хранителен артикул в доста общества и оферират забележителни хранителни изгоди.

Тези семена са извънредно богати на потребни мазнини, висококачествени протеини и разнообразни съществени минерали.

Важно е да се означи, че люспите от конопено семе могат да съдържат минимални следи от THC (по-малко от 0,3%), интензивният съставен елемент в канабиса. Хората, които имат история на взаимозависимост от канабис, може да обмислят отбягване на конопени семена под каквато и да е форма.

Като цяло конопените семена се отличават с изключителна хранителна стойност и могат да заслужат уважаваната си известност на суперхрана.

Въпреки че има евентуални изгоди за здравето, свързани с потреблението на конопени семена, целесъобразно е да избягвате несъразмерната им консумация. Има доказателства, които демонстрират, че избрани семена може да надвишават законовата граница за наличие на THC.

За оптимално здраве най-хубавият метод е приемането на разнообразна диета, която включва необятен набор от хранителни субстанции.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР