КОНМЕБОЛ, футболната федерация на Южна Америка, обяви 14-те града, които

...
КОНМЕБОЛ, футболната федерация на Южна Америка, обяви 14-те града, които
Коментари Харесай

CONMEBOL обявява 14 града-домакини за Копа Америка през 2024 г., тъй като турнирът се завръща в САЩ

КОНМЕБОЛ, футболната федерация на Южна Америка, разгласи 14-те града, които ще одобряват мачове от Копа Америка през 2024 година, защото шампионатът се завръща в Съединените щати за първи път от 2016 година

14-те града са Лас Вегас (Невада), Арлингтън (Тексас), Шарлот (Северна Каролина), Орландо (Флорида), Маями Гардънс (Флорида), Санта Клара (Калифорния), Атланта (Джорджия), Ийст Ръдърфорд (Ню Джърси), Хюстън ( Тексас), Остин (Тексас), Ингълуд (Калифорния), Глендейл (Аризона), Канзас Сити (Канзас) и Канзас Сити (Мисури).

Откриването на шампионата ще се играе на стадион Mercedes-Benz на Атланта Юнайтед, а финалът ще се организира на стадион Хард Рок в Маями.

Това ще бъде едвам вторият път, след специфичното столетно Копа Америка през 2016 година, че шампионатът ще бъде хазаин отвън Южна Америка.

Първоначално Еквадор беше избран за хазаин на шампионата, само че се отдръпна през ноември 2022 година заради стопански съображения и проблеми със сигурността, както и липса на жизнеспособни игрища.

Съобщава се, че остават единствено Съединени американски щати и Перу като двете народи, искащи да бъдат домакини на изданието през 2024 година, като КОНМЕБОЛ и КОНКАКАФ – федерацията за Северна Америка, Централна Америка и Карибите – взаимно избраха Съединени американски щати през януари тази година.

Въпреки че Съединени американски щати безспорно имат по-добра стадионна инфраструктура от която и да е южноамериканска нация, решението още веднъж да бъде хазаин на шампионата в Щатите докара до известни рецензии в Латинска Америка.

„ Южна Америка изпитва компликации при организирането на своя исторически шампионат на националния тим “, написа Ezequiel Fernández Moores в аржентинското издание La Nación през февруари.

КОНМЕБОЛ срещна спънки при семейството на последните три издания на Копа Америка, извършени в Южна Америка. През 2015 година страната хазаин беше изменена от Бразилия на Чили, защото първата към този момент беше хазаин на Световното състезание през 2014 година и Олимпийските игри през 2016 година

Колумбия трябваше да бъде хазаин на изданието през 2020 година с Аржентина, преди то да бъде отсрочено с една година заради пандемията от Covid. Протестите в цялата страна през идната година доведоха до отдръпването на Колумбия като съдомакин, а Аржентина последва образеца скоро по-късно, защото страната се бори с високи случаи на Covid.

В последна сметка шампионатът беше изместен в Бразилия и се игра при закрити порти.

Сега, за трето следващо издание, страната-домакин беше изменена, откакто Съединени американски щати поеха организаторските отговорности от Еквадор.

Фернандес Мурс обаче сложи под въпрос за какво същият надзор, изключително във връзка с сигурността, не се ползва към Съединените щати.

„ Няма значение, че игри могат да се играят в Калифорния, щата, който преди малко претърпя четири всеобщи стрелби единствено за 10 дни през януари “, написа Фернандес Мурс.

„ За трета поредна година Съединените щати претърпяха повече от шестстотин всеобщи стрелби през 2022 година През първите три седмици на 2023 година към този момент е имало 39 стрелби.

„ Немислимо е КОНМЕБОЛ за своята Копа Америка през 2024 година или ФИФА за своята Световна купа през 2026 година да изискат от Съединените щати да преразгледат своя фестивал на натурализирано принуждение, което убива в търговски центрове, учебни заведения или на която и да е улица. “

Но семейството на Копа Америка през 2024 година безспорно е голям подтик за Съединени американски щати, защото страната се приготвя за взаимно домакинство на Световната купа през 2026 година дружно с Канада и Мексико.

В страна, където футболът към момента от време на време се играе в сенките на NFL, NBA, MLB и NHL, един сполучлив шампионат за мъжкия народен тим на Съединени американски щати може да изиграе голяма роля за повишение на националния интерес преди 2026 година

Изданието за 2016 година също беше голям триумф, като записва рекордна междинна посещаемост от 46 000 и се трансформира в най-доходоносната Копа Америка досега, съгласно La Nación.

В комбиниране с идването на Лионел Меси в Интер Маями, което притегли международно внимание и провокира скокове в продажбите на билети и посещаемостта, Копа Америка 2024 може да се окаже съвършена загрявка както за уредниците, по този начин и за почитателите.

Мачовете на Меси за Интер Маями привлякоха тълпи от звезди, до момента в който билетите – както за домашен мачове, по този начин и за мачове като посетител – са в голямо търсене, макар че клубът получи рецензии за повишение на цените на сезонните билети за идната година и цените на почитателите, които са били правилни на тима преди идването на Меси.

Не е ясно дали приключението на Меси в Съединени американски щати ще увеличи известността на футбола в Съединени американски щати в дълготраен проект, само че може би малко хора ще се интересуват, до момента в който има доста пари за печелене, до момента в който той към момента е в Маями.

Но идването на аржентинеца освен усили хазната. Неговото извънредно преобладаващо показване на терена – което на моменти изглеждаше смешно елементарно – докара Интер Маями до първата му купа в петгодишната история на клуба, като оказа помощ на тима да завоюва Купата на лигата единствено месеци след присъединението му.

Такова беше въздействието му през 2023 година, откакто изведе Аржентина до славата на Световното състезание в края на 2022 година, Меси беше разгласен за Спортист на годината на TIME във вторник.

„ На 36 години, две десетилетия в своята несравнима кариера, Меси обезпечи неповторим тласък за футбола в Америка. Посещаемостта, цените на билетите, продажбите на артикули и феновете скочиха. Игрите му получиха чувството за религиозно възобновление “, написа Шон Грегъри в TIME.

„ Тъй като Съединени американски щати са домакини на три огромни интернационалните шампионата през идващите три години (Копа Америка през 2024 година, Световната клубна купа на ФИФА през 2025 година и най-грандиозното от всички, Световната купа през 2026 г.), това сигурно ще притегли още повече почитатели. Но Меси е ускорител.

„ С най-уважавания и авторитетен състезател на планетата, който играе в Маями най-малко през идващите две години, като към момента се показва на върха на играта си – той завоюва още една Златна топка като състезател на годината в света, неговата осма, през края на октомври – Съединени американски щати към този момент са футболна нация. Една футболна нация. “

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР