Конкурсът за добра журналистика стартира през февруари и за четвърта

...
Конкурсът за добра журналистика стартира през февруари и за четвърта
Коментари Харесай

Има ли ваксина срещу инфодемията и емоционалната зараза?

Конкурсът за добра публицистика започва през февруари и за четвърта поредна година ще търси своите спечелили в разнообразни категории. " Когато създателите приказват с обстоятелства " - мотото на тазгодишното издание на журналистическото съревнование, е най-краткото пояснение на посланието на и стандарта за добра публицистика.

Значимата, тествана информация и обективният и креативен метод са измежду най-силните причини на създателите да завоюват. Очакваме материалите на новите участници с възторг, любознание и извънредно умело жури, споделят уредниците от Dir.bg .

Говорим с оперативния шеф на най-големия български интернет портал Иван Брайков. Интервюто с него е първото от поредност диалози за специалността и нейния смисъл с членове на журито на Web Report 2021, измежду които са имената на топ публицисти в българските малките екрани, радио, печатни и онлайн издания.

- Винаги, само че изключително в последно време, публицистиката е била обект на мнения от хора отвън нея - справедлива ли е, не е ли, чиста ли е, добра ли е. Как ви се коства - мъчно ли се поддържа хигиена на информацията в днешно време и по какъв начин успявате да го вършиме в Dir.bg?
- Dir.bg e първата българска онлайн медия и към този момент 23 години отстоява професионалните и морални правила на положителната публицистика. Порталът разгласява единствено тествана и достоверна информация, предлага другите гледни точки.

Пандемията от COVID-19 потвърди, че хигиената не е единствено термин от опазването на здравето. Така наречената " инфодемия ", подправените вести, съзнателната и несъзнателната дезинформация, подбудени от скрити подбуди или незнание, също могат да бъдат доста рискови. Вече има изследвания, че те са лишили живота на доста хора.

Разпространяването на спекулации и клюки, подхранвани от страха на хората и употребяващи актуалните технологии, каквито са обществените мрежи, изправиха публицистиката пред сериозен проблем. Информацията може да се популяризира като вирус. Понякога обаче е доста мъчно да се дефинира коя информация е " здравословна ". Инфодемията е пандемия, за която отговорност носим всички ние.

- Какъв е методът да се оправим с подправените вести, които ни заливат?
- В международен мащаб има десетки уеб сайтове за инспекция на обстоятелствата. Те обаче не са панацея. Ако някой ви каже, че Владимир Путин пуска лъвове на независимост по улиците на Москва, с цел да накара московчани да съблюдават карантината, ще му повярвате ли? А да пиете белина за стерилизация? Едва ли. Но други ще го създадат. Въпрос на интелектуално равнище и вътрешна преценка. Ваксината против подправените вести е във всеки от нас.

Има няколко елементарни метода да се оправим с тях. Проверявайте информацията. Четете до дъно. Ако тя е анонимна или се споделя от един източник, внимавайте. " Лекар на другар на другар " не е източник. Лошият език и прочувствената болест също сигнализират за подправени вести. Ако нещо ви ядоса, уплаши или зарадва, бъдете нащрек. Създателите на подправени вести знаят, че известията, които провокират мощни страсти, се споделят най-вече. Свръх шерването в обществените мрежи също е сигнал. Не забравяйте, че някой печели от това.

- Конкурсът на Dir.bg за добра публицистика Web Report започва преди дни. Защо " добра "? И по какъв начин да познаем положителната публицистика измежду толкоз доста информация?
- Качеството на публицистиката се дефинира от разнообразни детайли - истина, меродавност, самостоятелност, значителност, отговорност към обществото... Когато дава отговор на това, тя може да бъде избрана като добра.

За страдание, все по-трудно е да я разпознаем в осведомителната олелия от голям брой гласове, които постоянно нямат нищо общо с публицистиката. Това е една от главните цели на състезанието Web Report - да уточни и насърчи тези публицисти у нас, които не престават да основават качествена публицистика, говорейки с обстоятелства.

- Какви материали и създатели очаквате да вземат участие?
- Конкурсът от самото си основаване е отворен както за експерти, по този начин и за надарени млади създатели. Надявам се тазгодишното издание да доближи до още по-широк кръг създатели от цялата страна. Категориите за присъединяване са са Общество, Истински истории, Икономика, Технологии и нововъведения, Култура и изкуство, Спорт. Новото тази година е, че измежду допустимите журналистически произведения добавихме и извънредно известния към този момент подкаст. Отличените подкасти, фото и видеорепортажи ще получат почетни награди.

- Какви са критериите, които ще играят роля при отличаването на най-хубавите?
- Журито на състезанието прави оценка изпратените материали по следните критерии: обективност, цялост и меродавност на цитираните източници; социална значителност и отзвук; информативна стойност; журналистическо майсторство и креативен метод.

 Снимка: iStock by Getty Images/Колаж: Петя Александрова, Dir.bg

- Журито, което ще прави оценка авторските материали, прави усещане с изключение на с приети имена на публицисти в него и с обстоятелството, че събира съперници. Как се спряхте на този състав на журито? Как самите те реагираха на поканата ви?
- За нас е чест, че за поредна година в журито на Web Report вземат участие изявени имена в родната публицистика. Целта на състезанието е да сплоти българските медии към концепцията, че положителната публицистика би трябвало да се трансформира в приоритет на нашата професионална среда. В този смисъл състезанието Web Report в действителност съумява да сплоти конкурентни медии и това е отлично. Колегите реагираха с подготвеност и възторг, за което откровено благодарим.

- Това е четвъртото издание на състезанието, какви са наблюденията ви от предходни години - какви материали впечатляват най-вече? Разкажете за вашите любимци измежду историите.
- Сред спечелилите във всяка категория постоянно е имало отлични материали. Достатъчно на брой, с цел да затруднят избора на журито. По традиция най-оспорваните категории са в категориите Общество и Истински истории.

- Има ли млада армия публицисти съгласно Вас, които да дадат вяра за положителната публицистика?
- Конкурсът всяка година връчва почетна премия за млад създател. Да, млада армия има.

- Какво е нужно на един публицист, с цел да бъде добър?
- Да бъде почтен. Един от слоганите на състезанието Web Report е " Истината е безпристрастна ". Мисля, че това споделя всичко. Един публицист е добър тогава, когато е начисто със съвестта си и има вяра в това, което прави. А то е да осведоми независимо останалите. Журналистиката не е просто обучение, просвета, специалност или гений. Тя е идея, за която се работи с разсъдък и сърце.

....................

е конкурс за значимите тематики, които вълнуват обществото и създателите, които не престават да съблюдават професионалните стандарти в бурно разрастващата се осведомителна среда.

Водещи имена в българските медии ще четат и гледат, рецензират и правят оценка авторските материали: Владимир Жеглов (Основател на Dir.bg и почетен ръководител на журито), Антон Хекимян (Директор " Новини, настоящи излъчвания и спорт ", bTV), Евгения Атанасова (Журналист и продуцент, БНТ), Анна Заркова (Журналист и публицист, член на УС на СБЖ), Ива Дойчинова (Директор на Радио " София ", БНР), Методи Владимиров (Водещ и продуцент, NOVA), Ваня Николова (Журналист, сценарист), Владимир Йончев (Гл. редактор, OFFNews.bg), Елица Николова (Гл. редактор, списание " Мениджър " ), Галина Александрова (Гл. редактор, 3e-news.net), Найден Тодоров (Председател на Асоциацията на спортните публицисти в България), Евгени Димитров (Основател на организация " Булфото " ), Илияна Захариева (Директор " Корпоративни връзки ", А1).

Официални спонсори на състезанието са A1 и Dundee Precious Metals .

Web Report се организира с формалната поддръжка на Съюза на българските публицисти .

Медийни сътрудници на състезанието са Българска национална телевизия, БНР, bTV Media Group, NOVA, списание " Мениджър ", телевизия ММ и организация " Булфото ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР